ГолосUA
18:49 22/12/2010

В Україні будуть відкриватися оптові ринки сільгосппродукції

 

 

 

Одним із інструментів покращення ситуації в аграрному секторі є розбудова інфраструктури аграрного ринку, зокрема оптових ринків сільськогосподарської продукції.

 

Про це повідомив Міністр аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк, відкриваючи будівництво нового оптового ринку у Києві, повідомила прес-служба уряду.

 

У церемонії відкриття також взяли участь заступник Міністра Кабінету Міністрів України Юрій Аністратенко та голова Київської облдержадміністрації Анатолій Присяжнюк.

 

Вітчизняний аграрний сектор характеризується зосередженням основного виробництва сільськогосподарської продукції в особистих селянських господарствах. Переважна більшість селянських господарств виробляє надлишкову продукцію з метою подальшого продажу. Але які ж нині умови для її збуту?”- підкреслив Міністр.

 

За його словами, наразі можливостей збуту небагато: або самотужки на продовольчих ринках, або через посередників. “Такі структури за зниженими цінами скуповують вирощений врожай або пропонують в обмін на іншу продукцію. При цьому існуюче співвідношення цін обміну далеко не на користь селян”, — зазначив М. Присяжнюк.

 

Розв’язання таких проблем здебільшого пов’язане з розбудовою та функціонуванням сучасної інфраструктури аграрного ринку, зокрема оптових ринків. “Актуальність швидкого вирішення питання розбудови мережі оптових ринків зростає у зв’язку зі вступом України до Світової організації торгівлі, оскільки необхідно убезпечити вітчизняну сільськогосподарську продукцію від витіснення з ринку іноземними аналогами. Державна цільова програма створення оптових ринків сільськогосподарської продукції та Закон України "Про оптові ринки сільськогосподарської продукції" створюють законодавчі передумови розбудови оптових ринків сільськогосподарської продукції і визначають стратегію їх розміщення та функціонування”, — підкреслив М. Присяжнюк.

 

За його словами, на сьогоднішній день Міністерством аграрної політики і продовольства надано статус оптового ринку сільськогосподарської продукції юридичним особам у Львівській, Київській, Запорізькій та Донецькій областях. А розпорядженням Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2010 р. № 1960-р “Про виділення у 2010 році коштів Стабілізаційного фонду для надання державної фінансової підтримки створенню оптових ринків сільськогосподарської продукції” виділено 50 млн. гривень, які будуть використані для державної фінансової підтримки створюваних ОРСП вже до кінця поточного року.

Читайте также по теме