ГолосUA
18:40 14/06/2010

В Україні діє жорстка система перевірки якості донорської крові

В Україні діє жорстка система перевірки якості донорської крові.

Про це повідомив під час прес-конференції у Києві головний трансфузіолог/гематолог Мінохорони здоров’я, директор Інституту патології крові та трансфузійної медицини Василь Новак, передав кореспондент ГолосUA.

“При нашому інституті вже 11 років працює Центр по боротьбі з передачею інфекцій через кров. Розроблена спеціальна анкета, після проходження якої одразу відсіюється 14-16% бажаючих здати кров. У подальшому використовуються спеціальні тест-системи на ВІЛ, гепатити В та С, сифіліс. Якщо перевірка виявляє безпеку крові, громадянин може бути зарахований до рядів донорів. Якщо є якісь відхилення у результатах тесту, він повторюється, після другого позитивного результату донор відсторонюється та направляється на обстеження”, — сказав він.

За словами В. Новака, безпечна плазма крові перед застосуванням проходить процедуру карантину протягом 6 місяців, і лише після того отримує дозвіл на використання.

Разом із тим, частина інфікованої перевіреної крові списується, але вона складає незначний процент, розповів фахівець.

За інформацією В. Новака, в українських банках крові використовується метод кріоконсервування, за яким еритроцити можуть зберігатися при температурі — 20 градусів Цельсія протягом 9 місяців, а при мінус 40 градуса — два роки.

При цьому головний лікар обласного Центру переливання крові Петро Вербицький зауважив, що уся безпечна кров, у тому числі набрана під час масових акцій здачі крові, використовується, для чого існує міжобласний обмін між станціями переливання крові, а уся інфікована неодмінно утилізується.

“Донорство є відображенням рівню здоров’я та інфікування суспільства”, — наголосив В. Новак.

І. Носальська />  

Читайте также по теме