ГолосUA
13:22 13/04/2010

В Україні існує загроза занепаду мови

Експерти зауважують існування загрози для розвитку української мови.

Таку думку озвучив член комісії людських та громадянських прав Світового конгресу українців Володимир Богайчук на прес-конференції в Києві, передав кореспондент ГолоcUA.

"Загрози існують незалежно від того, чи буде мова залишатись державною, як зараз, чи ні. Існують моменти, зазначені на папері, існує рішення Конституційного Суду стосовно статті 10, а є реальна практика застосування мов та співставлення їх використання", — сказав В.Богайчук.

За його словами в Україні, особливо після приходу нової влади, ігнорується вживання української мови навіть на державному рівні. Експерт підкреслив, що в країні існує проблема відсутності перекладів інструкцій, документів та літератури державною мовою, а також додав, що існує проблема ігнорування української мови при перекладі та субтитруванні фільмів. При такому розвитку речей, як зазначив В.Богайчук, українська мова незабаром стане виходити з ужитку.

Разом із тим за словами представника Української асоціації викладачів російської мови та літератури Людмили Кудрявцевої українські лінгвісти не вбачають великої проблеми та не роблять конкретних кроків для популяризації української мови. Вона зазначила, що на телебаченні не рідко вживаються лексеми із інших мов без всілякої на те мотивації, замість вживання чистої літературної української мови.

"Така ж ситуація була із російською мовою у 20 роках минулого століття, коли безграмотне селянство, пролетарій та солдати прийшли до влади, а вся інтелігенція була вичавлена з країни", — сказала вона.

К.Коваленко

 

Читайте также по теме