ГолосUA
19:58 06/11/2009

В Україні ліквідують 50 страхових компаній

Напередодні президентських виборів Держфінпослуг активізувала свою роботу з позбавлення ліцензій страхових компаній.

До кінця року регулювальник обіцяє довести кількість відкликаних ліцензій до 50.

«Однозначно, не менше 50 компаній будуть позбавлені права діяльності до кінця цього року, — заявив глава Держфінпослуг Віктор Суслов.

За його словами, зараз серед покараних компаній переважають «схемщики», компанії, за допомогою яких бізнес здійснює оптимізацію оподаткування.

На засіданні Держфінпослуг у середу припинила дію ліцензій двом донецьким страховикам «Капітал-гарант» і «Добро-поліс» і анулювала ліцензію одному київському — СК «Ріст». Всього з початку року Держфінпослуг зупинила дію ліцензій 19 страховикам і анулювала ще 22 компаніям.

Учасники ринку вважають, що в першу чергу караються ті компанії, які могли бути використані для відмивання грошей і фінансування президентських виборів.

«Втручання Комісії в діяльність «схемних» страхових компаній, якщо дивитися на це крізь призму майбутніх виборів, є нічим іншим, як використанням владними структурами адміністративного ресурсу на виборах. Таким чином, одна політична сила просто прагне ускладнити фінансування своїх конкурентів», — заявив глава страхової компанії, який побажав залишитися невідомим.

Страховики вважають, що вихід 50 компаній на роботі як класичного, так і «схемного» страхового ринку істотно не відобразиться, проте вітають рішучі дії регулювальника з наведення ладу. /> «Тенденція, безумовно, позитивна, — говорить голова правління «Української страхової групи» Павло Нельга. — Але глобально на ринок вихід 50 компаній ніяк не вплине. Ці страховики не були ключовими гравцями класичного ринку, а «схемщиків» у нас стільки, що Комісії роботи ще надовго вистачить».

Сходиться думка експертів і в тому, що населення почне лише тоді довіряти страховикам, коли на ринку залишаться лише надійні і прозорі компанії.

За матеріалами: Дело

 

Читайте также по теме