ГолосUA
18:19 21/10/2009

В Україні може в черговий раз цього року подорожчати пиво і лікеро-горілчана продукція

Вчора у Верховній раді були зареєстровані законопроекти, що пропонують підвищити акцизний збір, внаслідок чого горілка може подорожчати в роздрібі більш ніж на 3 грн., а пиво на 36 коп. Але депутати наполягають на необхідності збільшення надходжень до бюджету.  

Вчора в парламенті були зареєстровані законопроекти №5250 "Про внесення змін до закону »Про ставки акцизного збору і ввізних митах на деякі товари»" (про збільшення прибуткової частини Держбюджету шляхом підвищення ставки акцизного збору на пиво з солоду) і №5251 "Про внесення змін до закону »Про ставки акцизного збору на спирт етиловий і алкогольні напої»". У них пропонується з 1 грудня збільшити ставку акцизного збору на пиво з 0,32 грн./л до 1,2 грн./л, і з 34 до 50 грн. за літр стовідсоткового спирту. Автори обох законопроектів заявляють про надмірне вживання алкогольних напоїв в країні. За їх даними середньостатистичний житель України в рік випиває майже 60 літрів пива.

"За останні 10 років пивних алкоголіків в країні стало вдесятеро більше… Алкоголь посідає третє місце серед причин смертності в країні. А майже 40% підлітків у віці 14-18 років регулярно вживають спиртні напої", – йдеться в записках пояснень до законопроектів.  

"І пиво, і спирт повинні дорожчати, тому що народ у нас спивається", — говорить один з авторів законопроектів (БЮТ) Олег Ляшко.

"Ми проаналізували ринки довколишніх країн – Росії, Молдови, Білорусії і Польщі – і прийшли до виводу, що у нас ставка набагато нижча", — говорить народний депутат Сергій Соболев (БЮТ). На його думку, через підвищення акцизу припиниться контрабанда спирту з цих країн.  

Акцизи на пиво і спирт парламентарі пропонують підвищити не вперше: 23 червня Верховна рада ухвалила закони "Про внесення змін до законів »Про держбюджет на 2009 год» і »Про ставки акцизного збору і ввізних митах на деякі товари (продукцію) »". В результаті з 1 липня ставка акцизного збору на пиво була підвищена з 0,34 грн./л до 0,6 грн./л, а на спирт – з 21,5 грн./л до 34 грн./л. Але 14 жовтня 47 народних депутатів подали звернення до Конституційного суду відносно законності підвищення акцизу на пиво. Раніше в липні підвищення акцизів на спирт і алкогольну продукцію оскаржували депутати Партії регіонів. Рішення по зверненнях ще не прийняте.  

За розрахунками депутатів, в результаті ухвалення законів ціна пива виросте на 36 коп., горілки – на 3,2 грн. (+21%) за пляшку 0,5 літра. При цьому надходження до держбюджету збільшаться на 1,8 млрд грн. від акцизу на пиво і на 2,9 млрд грн. – від акцизу на спирт за умови збереження нинішніх об’ємів продажів. Учасники ринку важають настільки значне, а головне різке підвищення акцизів ударом по бізнесу.

"Після липневого підвищення акцизної ставки на 58% легальний ринок вже просів", — говорить директор по правових питаннях ЛВЗ "Хортиця" Геннадій Васюков. У Nemiroff відзначають, що до підвищення акцизу тіньовий ринок горілки становив близько 20% всього об’єму продажів. В разі ухвалення законопроекту в тіні опиниться більше половини ринку, прогнозують горілчаники.

"З січня по вересень об’єми вторинних продажів пива вже впали на 20,4% в порівнянні з минулим роком", — відзначає виконавчий директор асоціації "Укрпиво" Ігор Товкач.

За матеріалами: «Коммерсант-Украина»

 

Читайте также по теме