ГолосUA
07:35 14/10/2008

В Україні може з’явитися півмільйона безробітних

За даними Федерації роботодавців України, Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча перейшов на чотириденний робочий тиждень, Алчевський металургійний комбінат відправляє своїх співробітників у відпуску, Харківський тракторний завод також розглядає аналогічні варіанти діяльності.

Однак, окрім металургії й машинобудування подібна ситуація складається у будівництві та хімічній промисловості, повідомляє «Коммерсанть».

На думку генерального директора Федерації роботодавців Володимира Грищенка «невдовзі в країні очікується зниження зайнятості населення. Ця цифра поки дуже приблизна, але через півтора-два місяці у нас буде близько 500 тисяч безробітних», — зауважив він, та додав, що «уряд має терміново вирішити питання зайнятості людей, які втрачають роботу».

Проте, керівники названих підприємств інформацію про скорочення спростовують.

Заступник директора Маріупольського металургійного комбінату Сергій Матвієнков запевняє, що "ніхто у нас нікого не звільняє. У Києві зараз, замість того, щоб дійсно вирішувати проблеми металургійної галузі, розпускають чутки. Людей ми у відпустку не відправляємо і, навіть, зарплату підвищуємо, порівняно з передбаченою колективним договором",- запевнив він.

У зв’язку із цим, Федерація роботодавців від імені представників українського бізнесу звернулася до Президента Віктора Ющенка, Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, голови Нацбанку Володимира Стельмаха і секретаря Ради національної безпеки і оборони Раїси Богатирьової з вимогою "прийняти невідкладні заходи з ліквідації тенденцій, пов’язаних з економічною кризою".

Зокрема, роботодавці наполягають на створенні спеціального стабілізаційного фонду допомоги промисловим підприємствам, фіксації цін на електроенергію, а також на поверненні до практики використання податкових векселів.

 

Читайте также по теме