ГолосUA
17:01 18/03/2010

В Україні налічується майже 300 тисяч державних службовців

В Україні налічується 283408 державних службовців.

Про це повідомив заступник начальника Головного управління державної служби України Олександр Шевченко.

За його словами, ця цифра на 2,5% нижче, ніж у 2009 році, коли чиновників в Україні налічувалося 290 тисяч 765 чоловік.

Зниження числа держслужбовців він пояснив жорсткими обмеженнями по фонду оплати праці держслужбовців, а також мораторієм, введеним з 1 грудня 2008 року, на заміщення вакантних посад на держслужбі.

Він також повідомив, що чиновників першої категорії в Україні налічується 339 чоловік, другої категорії — 1597, третьої категорії — 7353, а чиновників четвертої-сьомої категорії — 274 тисячі 119. У той же час, співвідношення кількості держслужбовців до чисельності населення України становить 0,7%. />  

За його словами, у Росії цей показник становить 0,8%, у Німеччині — 3%, у Франції — 4,9%, Польщі — 0,6%, Австрії — 5,9%, Словаччини — 2,2%.
 

О. Шевченко пояснив, що в різних країнах різні категорії громадян належать до державних службовців. Наприклад, у Франції такими є медичні працівники, які в Україні відносяться до так званої категорії бюджетників.
 

Відповідно до закону про держслужбу, як він наголосив, до першої категорії держслужбовців належать перший заступник міністра, керівник центрального органу виконавчої влади, голова Адміністрації Президента, його заступники, а також голови обласних державних адміністрацій.
 

До другої категорії належать перші заступники центральних органів виконавчої влади, заступники міністрів, перші заступники голів обласних державних адміністрацій, директори департаментів.
 

У третю категорію входять начальники управлінь, голови районних державних адміністрацій, заступники голів обласних державних адміністрацій.
 

Раніше повідомлялося, що середня заробітна плата державних службовців по Україні становить понад 2513 грн.

За матеріалами: Кореспондент

 

Читайте также по теме