В України не вийде сидіти на всіх стільцях — експерт

 

Оголошення позаблоковості України не може створити умови для безперешкодного безпекового співробітництва України з усіма провідними світовими силами, як про це заявив Президент Віктор Янукович.

 

Таку думку в інтерв'ю журналісту ГолосUA висловив політолог-міжнародник Олексій Коломієць.

 

«Співробітництво України з усіма силами виключається. Навіть за простої аксіоматичної ситуації: якщо декларативно проголошувати себе в такому статусі, як Янукович каже, це миттєво з боку відповідних міжнародних організацій, не дає змоги навіть пропонувати Україні або іншій країні, що декларує такі речі, брати участь у тих чи інших форматних діях», — сказав він.

 

Нагадаємо, Президент України Віктор Янукович під час зустрічі із дипломатами заявив, що позаблоковий статус країни — це не примха влади, а потреба держави. «Це, скоріше, створення умов для безперешкодного безпекового співробітництва України з усіма провідними світовими силами», — підкреслив В. Янукович. 

 

Нагадаємо, що 15 липня цього року В. Янукович підписав прийнятий парламентом 3 червня Закон «Про засади зовнішньої і внутрішньої політики», згідно з яким основною засадою зовнішньої політики країни «є дотримання Україною політики позаблоковості, що означає неучасть України у військово-політичних союзах, пріоритетність участі у вдосконаленні і розвитку європейської системи колективної безпеки, продовження конструктивної співпраці з НАТО та іншими військово-політичними блоками з усіх питань, що становлять взаємний інтерес». 

Читайте также по теме