ГолосUA
07:04 26/07/2010

В Україні не вистачає дитячих садків для малюків

Майже 100 тисяч українських дітлахів не зможуть отримати відповідної дошкільної освіти у дошкільних дитячих установах. За даними Головного управління освіти, в Києві перевантажений кожен другий дитсадок. У інших великих містах у середньому на 100 місць претендують 130 маленьких українців. Ще вищий конкурс на Західній Україні. Зокрема, у Волинській та Львівській областях садки заповнено на 136%.

Експерти відзначають, що дефіцит місць в дитсадках спричинив демографічний бум, який відбувається в країні останнім часом і недалекоглядність чиновників. У 1990-рр, під час спаду народжуваності, місцеві чиновники дозволили перепрофілювати чи здати в оренду багато спорожнілих дитсадків. Це призвело до того, що сьогодні, коли народжуваність істотно підвищилася, дошкільна система опинилася у колапсі.

В наступному році експерти прогнозують іще більші проблеми через нещодавно прийнятий Верховною Радою Закон, який передбачає обов’язкове відвідування дошкільних закладів з п’ятирічного віку. Сьогодні ДНЗ відвідує лише 56% малюків дитсадівського віку, а для 100 тисяч маленьких українців місць немає. При цьому нові дошкільні заклади будуються повільно.

Приміром, у столиці за останні п’ять років було побудовано всього п’ять нових дитсадків. Вони можуть вмістити лише 1000 малюків, тоді як у 2008-2010 роки кількість дошкільнят у столиці зросла майже на 5000.

І. Тимошенко />  

Читайте также по теме