ГолосUA
11:12 23/10/2009

В Україні побільшало випадків незаконного видобування земельних ресурсів

Прокуратура порушила 1 429 кримінальних справ щодо незаконного надровидобування.

Про це повідомила заступник Генпрокурора України Тетяна Корнякова під час розширеної колегії.

За її словами, до суду вже передано 791 справа. За даними прокуратури, 1,5 тис. юридичних осіб працюють у сфері використання надр без належної документації, що призводить до великих ненадходжень до бюджету та псування земельних ресурсів. За інформацією Т. Корнякової, в Україні геологорозвідувальними роботами займається лише 23 спецгрупи.

Т. Корнякова також сказала, що у 2009 році різко зменшилась кількість видобутку газу та нафти. Так, якщо у 2007 році за інвестиційними договорами видобули 40 тис. тон нафти та 360 млн. куб. м газу, то в цьому році — 4 тис. тон нафти та 100 млн. куб. м газу. За її словами, законність реалізації газу в Україні піддається сумніву. Зокрема, вона навела інформацію за результатами вибіркових перевірок, які свідчать про те, що деякі структури продають газ населенню через 70 посередників.

«“Полтаванафтогазвидобування” — комерційна структура, яка розробляє Семиренківські родовища, — їх газ доходить до споживача через 70 посередників», — сказала Т. Корнякова.

В прокуратурі також зауважили, що найбільші компанії-розробники родовищ такі як НАК “Надра України”, “Укрнафта”, “Нафтогаз” та інші досі не сплатили понад 20 млн. за користування надрами.

К. Коваленко

 

Читайте также по теме