ГолосUA
07:10 28/05/2009

В Україні постійно порушуються права людини — «Міжнародна амністія»

Міжнародна правозахисна організація «Amnesty International» помітила в Україні тортури в місцях позбавлення волі, напади на расистському ґрунті та безкарність винних у порушенні прав людини.

В оприлюдненому щорічному звіті про ситуацію з правами людини у світі організація зробила висновок, що дедалі більше людей у світі загалом потерпають від браку безпеки, несправедливості і приниження гідності, повідомила «Українська правда».

Міжнародна правозахисна організація вказує, що світова економічна криза також завдала серйозного удару по правам людини. Економічна криза означає нестачу харчів, роботи і житла, але також зростання нерівності, ксенофобію й репресії, заявила генеральний директор «Міжнародної Амністії» Айрін Хан, представляючи звіт.

На її думку, державні органи не змогли захистити людей від економічних потрясінь, хоча влада і бізнес повинні визнавати економічні і соціальні права, включно з правом на їжу та охорону здоров’я. Хан закликала владу більше дбати про інтереси найбільш незахищених верств населення. />  
Стосовно України «Міжнародна Амністія» передусім стривожена нападами на расистському ґрунті. За оцінкою оглядачів, деякі українські офіційні особи не усвідомлюють серйозності проблеми, яку ще підживлює брак політичної волі подолати ксенофобію і недосконалість законів.

Для того, щоб зупинити прояви ксенофобії, міжнародні спостерігачі порадили Україні, зокрема, змінити 161 статтю Карного кодексу, щоб було легше покарати всіх, хто роздмухує міжнаціональну ворожнечу. Крім цього, визнати серйозність подібних діянь, бо інакше, як сказано у звіті, злочинці фактично здобудуть імунітет.

«Міжнародна Амністія» також закликала Україну перестати виганяти шукачів притулку, які наражаються на небезпеку в себе вдома.

Експерти організації зазначили, що українська влада не вжила адекватних заходів у відповідь на зростання кількості расистських нападів. За їх словами, особливе занепокоєння викликають тортури та жорстоке поводження з в’язнями під час утримання під вартою в міліції.

 

Читайте также по теме