ГолосUA
15:04 05/08/2010

В Україні потрібно повністю заборонити тілесне покарання дітей, – експерт

Україні необіхідно вдосконалювати законодавство щодо посилення відповідальності батьків за тілесні покарання дітей.

Про це сказала правозахисник Тетяна Макарова під час круглого столу, передав кореспондент ГолосUA.

« 20 країн Європи засуджують насилля над дітьми. Я переконана, що дітей бити не слід, бо це є «мініособи» з «мініправами», а саме тому тілесні покарання дітей слід повністю викорінити не тільки з України а й з європейського континенту», — зазначила експерт.

За її словами, жодна релігія, економічна ситуація, традиції чи методи виховання не можуть виправдати стусани, ляпаси чи інші види жорстокого поводження з дитиною. «Навіть звичайні стусани можуть завдати дитячій психіці непоправної шкоди. Але є ще чимало країн, де такі методи виховання все ще доволі поширені, а їхні уряди не вживають для цього жодних заходів, Україна в їхньому числі», — обурилася Тетяна Макарова.

Експерт переконана, що діти мають бути захищені від усіх форм насилля, включно із насиллям у сім’ях. «Багато європейських держав законодавчо вже заборонили будь-які види дитячих покарань. Відкинули стусани як засіб виховання навіть такі країни з традиційно латинськими, а отже, суворими виховними коренями, як Італія, Іспанія та Португалія», — сказала вона.

Тетяна Макарова переконана, що наразі в українському законодавстві існує велика прогалина. «Так сталося в законодавстві, що п’яного батька, чи вітчима, чи матір, чи іншу особу, яка виховує дитину, наряд міліції затримати не може, він навіть не може доставити цю особу в райвідділ для складання протоколу. Це прогалина в законодавстві. Зміни дадуть це право працівникам міліції. Другий необхідний крок – це встановлення більш жорсткої адміністративної відповідальності батьків. Зараз застосовуються штрафи та інші види адміністративних покарань, я пропоную ще й громадські роботи», — наголосила вона.

О. Каретнікова />  

Читайте также по теме