ГолосUA
12:11 21/11/2008

В Україні — проблеми з інтелектуальною власністю

Стан у сферах управління і регулювання охороною інтелектуальної власності та інноваційній діяльності в Україні катастрофічний. Про це в ефірі телеканалу «Рада» заявив Голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Володимир Полохало.

Володимир Полохало підкреслив, що, за даними Рахункової палати України, в державі щороку збирається лише приблизно 30 млн. грн. нагороди, що за оцінками експертів складає 3% потенційної суми надходжень.

«Це пояснюється тим, що в Україні за використання авторського права збори сплачують лише 7% користувачів», — наголосив він.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти також заявив, що в тіньовому сегменті вітчизняного ринку з розробки програмного забезпечення та комп’ютерних ігор сьогодні працюють від 20 до 35 тис. спеціалістів, продукція яких оцінюється в сотні мільйонів доларів.

«Якщо в країнах Європейського союзу нематеріальні активи становлять 50-85% вартості майна підприємств, то в Україні – менше 1%. За сімнадцять років незалежності Україна в середньому втрачала за оцінками експертів близько 2 мільярдів доларів США щомісячно внаслідок того, що об’єкти інтелектуальної власності значною мірою не ідентифіковані, не захищені охоронними документами, їх майнові права не оцінені, а творці і власник не визначені», — заявив Володимир Полохало.

Напередодні Міністерство внутрішніх справ повідомила, що протягом 2008 року міліцією було виявлено 969 злочинів, пов’язаних з порушенням прав інтелектуальної власності, у тому числі 491 – за фактами незаконного обігу дисків для лазерних систем зчитування, 421 – за фактами порушення авторських та суміжних прав, 44 – за фактами незаконного використання знаків для товарів і послуг. У сфері комп’ютерних технологій співробітниками Державної служби боротьби з економічною злочинністю, повідомили у прес-службі міністерства, викрито 727 злочинів.

 

 

Читайте также по теме