ГолосUA
09:20 03/02/2010

В Україні розпочато виробництво мішків для зберігання врожаю прямо на полі

Вітчизняні промисловці розпочали виробництво багатошарових поліетиленових мішків різних діаметрів для зберігання врожаю зернових та кормових культур прямо на полі.

Про це повідомив директор компанії «Планета Пластик» Микола Смолін під час 13-ї Міжнародної спеціалізованої виставки сільського господарства та садівництва «AgriHort-2010», передав кореспондент ГолосUA.

«Наше підприємство першим в Україні запровадило виробництво багатошарових поліетиленових мішків різних діаметрів для зберігання врожаю прямо на полі, без використання послуг елеваторів. Ця технологія є інноваційною, але вона вже достатньо поширена у світі. Зокрема, так зберігають зернові у Канаді чи Аргентині. Завдяки тому, що нам вдалося розробити власну технологію, і ми, єдині в Україні, володіємо спеціальним устаткуванням для виробництва цього різновиду продукції, ми і змогли запропонувати мішки для зберігання зернових «Амбар» вітчизняним аграріям», — сказав він.

Він також повідомив, що, за новою технологією, сільгоспвиробники можуть зберігати протягом 1,5-2 років без втрати якості не лише зернові та соняшник, а й кормові культури, такі як буряковий жом чи силос.

За словами Миколи Смоліна, нова методика має цілий ряд вигод, зокрема, економічних. «Якщо взяти, для прикладу, зберігання 10 тисяч тон зерна, протягом 4-6 місяців, то за 4 місяці економія для виробників становитиме 650 тисяч гривень, а протягом 6 місяців – 910 тисяч гривень. При цьому враховується, що за ці кошти ще буде закуплено обладнання для закладки, яке виробляється також у нас, в Україні. На другий рік користування цією технологією, обладнання вже купувати не потрібно, і виграш буде значно більшим», — повідомив директор компанії «Планета Пластик».

На додачу, зазначив М. Смолін, зерно при перебуванні у анаеробних умовах всередині мішка визріває, у ньому збільшується вміст клейковини, у результаті підвищується сортність, отже, й вартість після зберігання зернових таким чином.

У продукції «Планети Пластик» можуть бути зацікавлені як великі сільгоспвиробники, зернотрейдери елеватори, так і невеличкі фермерські господарства, підкреслив М. Смолін. «Вартість одного мішка на 200 тон зерна складає 5 тисяч гривень. Отже, зберігання однієї тони зерна коштує 25 гривень. Нерідко господарства платять дорожче, щоб просто довезти цю тону до елеватора, ніж коштуватиме придбати такий мішок і закласти його на місці. Дрібні виробники зерна можуть загружати у наш мішок будь-яку його кількість, потім його закрити, а частину, що залишилася, використовувати, як окремий мішок пізніше. Тобто, вигоди очевидні й разючі», — наголосив Микола Смолін.

І. Носальська

 

Читайте также по теме