ГолосUA
08:40 23/07/2010

В Україні стали відомі найзбитковіші банки

У першому півріччі майже 80% українських банків змогли отримати прибуток, проте це не допомогло вийти в плюс всій українській банківській системі: її результат — мінус 8,3 млрд. гривень.

Про це свідчить ексклюзивний рейтинг, опублікований сьогодні в українській газеті "Дело".

Найбільш проблемною вітчизняною фінустановою залишається націоналізований минулого літа Родовід Банк. Його чисті збитки за перше півріччя склали 3,7 млрд. грн. (44% від чистого збитку всієї системи). Півторамільярдні збитки зафіксували також Дочірній банк Ощадбанку Росії і банк «Форум». Трохи краще результат в "УкрСиббанку" — 1,2 млрд. грн.

П’ятірка найбільш прибуткових банків у січні-червні 2010 року практично не зазнала змін у порівнянні з результатами 2009-го. Лідером за розміром чистого прибутку, як і раніше залишається “ПриватБанк”, за останні шість місяців він заробив 631 млн. грн. На другому місці, як і раніше, державний Ощадбанк з результатом 365,3 млн. грн.

Єдиним новачком в числі самих прибуткових виявився ОТП Банк, він заробив 236 млн. грн. (За минулий рік його збиток склав 435 млн. грн.). Далі йдуть фінустанови, які спеціалізуються тільки на роботі з корпоративними клієнтами — ІНГ Банк (прибуток 181,3 млн. грн.), “Креді Агріколь” (166 млн. грн.) та “Сітібанк” (155 млн. грн.). /> Майже 7 млрд. грн. збитків на трьох

Успіхи банків-лідерів за прибутковістю губляться на тлі розміру втрат фінустанов, які показали найбільші збитки. Перше місце займає Родовід Банк, у якого за півроку витрати перевищили доходи на 3,7 млрд. грн. З урахуванням того, що за 2009 рік збиток цього банку склав 4,2 млрд. грн., Можна говорити, що «Родовід» став найзбитковішим банком в історії України.

Друге і третє місця зайняли Дочірній банк Ощадбанку Росії і банк «Форум» з негативним результатом у 1,49 і 1,47 млрд. грн. відповідно. Причина таких збитків — формування значних резервів: “Сбербанк” збільшив резерви на 1,58 млрд. грн., А «Форум» — на 1,25 млрд. грн. На думку аналітика інвесткомпанії “Phoenix Capital” Дмитра Бородая, доформування резервів великими банками свідчить скоріше не про погіршення якості їх активів, а про що з’явилася можливість доформувати резерви до справедливого (адекватного) рівня.

 

Читайте также по теме