ГолосUA
06:58 29/07/2010

В Україні стартує кампанія проти домашнього насилля

Масштабна кампанія проти домашнього насильства розпочнеться у серпні в Україні.  

Вже 1 серпня у Києві флеш-мобом на Софіївській площі буде почато всеукраїнську кампанію проти домашнього насильства. Всіх охочих і волонтерів запрошують приєднатися до інтерактивної акції о 18.30. Єдина умова – мати в одязі щось малинового кольору. Цей колір та участь у заході, за словами речниці проекту ЄС «Права жінок та дітей в Україні – комунікаційний компонент» Анастасії Троцької, буде символізувати неприйняття насильства. Колір кампанії будуть використовувати впродовж двох років у різних інформаційних заходах.

Троцька зауважує: «Малиновий колір є незвичайним, оригінальним, таким, що привертає увагу, наше дослідження показало, що його позитивно сприймають і чоловіки, і жінки». 2 серпня кампанія почнеться одночасно у Львові, Донецьку, Одесі і Ялті. Там промоутери роздаватимуть малинові браслети, розповідаючи про кампанію, а містами курсуватимуть прозорі машини з людьми і символікою «Я проти насильства». Це, на думку ініціаторів, ілюструватиме, що кривдники, як правило, виглядають та поводяться як звичайні люди.

«Кампанія спрямована на зміну стереотипів щодо насильства у суспільстві – наприклад, вважають що це суто сімейна справа і про це не варто говорити, так жертва не може просити допомоги. Їй кажуть, мовляв, розберіться у своїй родині. Але це злочин, він не має залишатися за зачиненими дверима», — каже представниця проекту ЄС. Троцька впевнена – чим більше людей не будуть приймати насильство, тим легше буде жертві просити про домогу. А кривдники будуть знати, що існує покарання, а їхні дії не сприймають як норму у суспільстві.

У проекті ЄС нагадують – понад 50% населення України потерпали від насильства в сім’ї протягом свого життя, до того ж 30% зазнавали насильства у дитячому віці. Для того, щоб заохотити українців до спротиву домашньому насильству, організатори кампанії – Міністерство сім’ї та молоді об’єднало зусилля з п’ятьма міжнародними організаціями – ЄС , Радою Європи, Програмою Розвитку ООН, Дитячим Фондом ООН та Міжнародною організацією праці.

За матеріалами: Німецька хвиля 

Читайте также по теме