ГолосUA
10:12 03/09/2010

В Україні театри відкривають новий сезон, а театр імені Франка вводить прямі телетрансляції своїх спектаклів

Вже наприкінці нинішнього тижня кілька київських театрів відкриють новий сезон.

Про це сьогодні повідомило українське видання.

Сьогодні почне роботу театр "Колесо", який на кінець минулого сезону обзавівся новою сценою, а в суботу "Вільна сцена" представить прем’єру моновистави "щуролов" за оповіданням Олександра Гріна.

Головна новина Національного театру української драми ім. Франко — прямі трансляції його спектаклів на "Першому національному". Транслювати будуть по спектаклю на місяць, а почнуть з драми Івана Франка "Украдене щастя", якій 24 вересня відкриється новий сезон. На порядку денному головної сцени країни — історичні драми.

Віталій Малахов до кінця вересня випустить "Грек Зорба" з Анатолієм Хостікоєвим, а Ігор Афанасьєв репетирує п’єсу, написану ним за мотивами власного роману "Урус-шайтан. Байки про Сірка — кошового отамана, шевальє Д’Артаньян і турецького султана". За класику у "франківців" цього року відповідають Юрій Росстальной і Володимир Кучинський: перший готує "Одержима" Лесі Українки, а другий — "Злочин і кара" Федора Достоєвського. За західну драматургію взялися Андрій Приходько ("Місяць для пасинків долі" Юджина О `Ніла) і Юрій Кочевенко (" Фредерік Леметр, або Бульвар злочинів "Еріха-Емманюель Шмітта). У віддалених планах театру значиться також постановка Юрія Одинокого за "Гімн демократичної молоді" Сергія Жадана, а в найближчих — відкриття Чеховського фестивалю в Ялті, де 11 вересня Театр ім. Франка покаже "Одруження".

У Національному театрі російської драми ім. Лесі Українки настають відразу три ювілеї: 120-річчя стаціонарного російського театру в Києві, 85-річчя отримання театром статусу державної і 70-річчя присвоєння йому імені Лесі Українки. Сезон тут відкриють 28 вересня прем’єрою "Занадто щасливого батька" Рея Куні у постановці Ірини Барковської, а пізніше очікуються "Вишневий сад" від Аркадія Каца, акторська фантазія "Тисяча одна пристрасть, або Дрібниці життя" за мотивами ранніх оповідань Антона Чехова і спектакль-дослідження "Сто п’ята сторінка про любов" Михайла Резніковича.

У Театрі драми і комедії на Лівому березі ставлять класиків. Едуард Митницький закінчує роботу над чеховським "Трьома сестрами", Андрій Білоус готує "Місяць в селі" Івана Тургенєва, Олексій Лісовець — "Пасажира без багажу" Жана Ануя, Олександр Кобзар — "святої блаженної Ксенії Петербурзьку в житії" Вадима Леванова, а Олександр Богомазов — бюхнерівської "Войцека".

Театр на Подолі завершує роботу над спектаклем "Опера мафіозо", прем’єра якого призначена на кінець жовтня. Два інших проекту художнього керівника театру Віталія Малахова — "На дні" Максима Горького і таємнича постановка за текстів письменниці Олени Гор.

Шекспірівського "Венеціанського купця" у постановці Станіслава Мойсеєва Молодий театр планував представити глядачеві ще в минулому сезоні, але постановочний процес, мабуть, затягнеться до кінця року. Зате в кінці вересня можна очікувати прем’єру "Талана" Михайла Старицького в режисерській версії Михайла Яремківа, а з сучасного — "Квартет" Анатолія Крима, "Людина і вічність" Андрія Курейчика і "Той і інші" Іштвана Еркеня. />  

Театр "Дах" та його керівник Владислав Троїцький з головою занурені в підготовку відкривається в суботу "Гогольfest". Тим не менше вже у вересні в "ДАХу" планують показати спектакль "Едіп. Собача будка" за Софоклом в перекладі Івана Франка та обробці Клима.

Малі київські сцени неохоче діляться планами, а й про них дещо відомо. Так, "Вільна сцена" відкриє сезон прем’єрою моновистави "щуролов" за Олександром Гріну, який Олександр Богомазов поставив для "франківця" Олександра Форманчука, а потім представить "Там бути тут" по Данилу Хармсу.

За матеріалами: Коммерсантъ-Украина
 

Читайте также по теме