ГолосUA
08:12 20/11/2009

В Україні ціни на енергоносії не можна буде привести до економічно обгрунтованого рівня до 2013 року

Кабінет міністрів України 19 листопада опублікував розпорядження №1385 від 18 листопада 2009 р., згідно якому ціни на енергоносії не можна буде привести до економічно обгрунтованого рівня до 2013 р.

Документом вносяться зміни у комплексний план заходів щодо забезпечення фінансової стабілізації підприємств паливноенергетичного комплексу, затверджений розпорядженням уряду №167 від 28 травня 2005 р. Тоді Кабмін України розпорядився до 1 січня 2009 р. привести ціни на газ і електроенергію для населення до рівня, відповідного витратам на їх виробництво (видобуток) і транспортування, а також такий, що забезпечує мінімальний рівень рентабельності.

За даними НАК "Нафтогаз України", ціна газу для населення на 40% менше собівартості його видобутку. А в НАК "Енергетична компанія України" говорять, що держпідприємство "Енергоринок" купує електроенергію у теплових генерацій на 31% нижче за собівартість її виробництва.

Раніше Міжнародний валютний фонд і Всесвітній банк вимагали збільшити тарифи на газ і електроенергію до ринкового рівня. Кабмін України пообіцяв підвищити ціни лише на газ (для населення і ТКЕ) — до кінця 2009 р. на 20%. Проте, цього не відбулося — підвищення в судовому порядку заблокував Національний форум профспілок України.

У "Нафтогазі" постанову офіційно не коментують, але джерело видання в компанії стверджує, що газ українського видобутку продається виключно населенню. "Тому відтермінування підвищення цін на нього призведе до скорочення обсягів видобутку газу на 15-17%", — підкреслило джерело.

За матеріалами: "Коммерсант-Украина"

 

Читайте также по теме