ГолосUA
14:47 04/09/2010

В Україні відкрито сезон полювання

Сьогодні в Україні, нарешті, відкрився сезон полювання на пернатих, початок якого перенесли на три тижні через пожежну небезпеку, викликану спекою.

Про це повідомив прем’єр-міністр Микола Азаров.

При цьому він зауважив, що місцевій владі залишено право відстрочити відкриття полювання, якщо пожежна небезпека зберігається.

Триватиме він до 27 грудня.

За даними Держкомлісгоспу, поки заборонено полювання (як мінімум до 11 вересня) в АР Крим, Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Луганській, Харківській, Херсонській областях і в Севастополі.

Як повідомив голова Українського товариства мисливців та рибалок (УТМР) Микола Шуляр, починати полювання можна в суботу з ранку (5-6 годин ранку) і до заходу сонця у неділю.

«До бою» по Україні готові близько 400 тис. мисливців, приблизно стільки ж, скільки і рік тому. З них 270-280 тис. члени УТМР, близько 30 тисяч — військові мисливці, решта «вільні стрілки», що мають «Посвідчення мисливця».

Щоб його отримати, необхідно скласти іспит в управлінні Держлісгоспу за місцем проживання (квитки та відповіді на них є в інтернеті), сплативши за всі 66 грн. Але кількість угідь обмежена, тому, за словами Шуляра, з «вільних стрільців» беруть удвічі більше за право пополювати.

Полювати нині — дороге задоволення, навіть якщо у вас є рушниця та екіпіровка. Тим, хто починає з нуля, доведеться відразу викласти щонайменше 7-8 тисяч гривень. Основні витрати на рушницю — найдешевше, наприклад, не нова, але робоча двостволка ТОЗ-34 або Іж-26 обійдеться в 3-4 тисячі (нова 6-7 тис. і вище). Костюм (брюки, куртка, светр, капелюх, дощовик) і чоботи — до 2000. Сейф, чохол для рушниці, патронташ, патрони, набір для чищення зброї і т. д. — до 1500. Плюс витрати на отримання дозволу на зброю — близько 500 грн.

У справжніх мисливців прийнято всю видобуту в перший день дичину здавати в загальний казан і тільки взяті на наступний день трофеї можна забирати додому. А новачкові, застрелив свою першу качку, самий досвідчений мисливець обов’язково наливає чарку горілки і натирає йому ніс хвостом убитої птиці — за повір’ями, після цього з’являється справжній мисливський нюх і фарт. Якщо ж «чайник» залишиться без здобичі, йому обов’язково подарують птицю, щоб не прийшов додому порожнім.

Найпопулярнішою залишається полювання на качку і інших водоплавних-гусака, лиска, водяну курочку.

Як роз’яснив керівник прес-служби Держкомлісгоспу Андрій Солімов, в Україні налічується 999 мисливських господарств, більшість з них — приватні. З них у 80% водяться качки. Найбільш поширені ці птахи в заплавах Дніпра (Київська, Дніпропетровська, Запорізька області) та Десни (Київська, Чернігівська), а також у плавнях Дунаю і Південного Бугу (Одеська та Миколаївська область). У Черкаській і Херсонській областях полюють на перепелів, в Криму — на вальдшнепів і фазанів.

Норми відстрілу в цьому році не змінилися і складають на день на одного мисливця 5 качок, 6 лисок, 4 водяні курочки, 3 гусака. Можна також добути 10 куликів, 10 голубів, 3 куріпки, 3 фазани, 15 перепілок. Для того щоб забрати здобич, необхідно сплатити її вартість, яка залежить від ваги. Наприклад, качка "може обійтися в 100 гривень, а гусак — в 250 грн”.

За матеріалами: Сегодня />  

Читайте также по теме