В Україні відзначать 70-річчя з дня народження Івана Миколайчука

 

В Україні створено організаційний комітет, який очолює Міністр культури і туризму України Михайло Кулиняк, що займатиметься підготовкою до 70- ї річниці з дня народження актора, режисера і сценариста Івана Миколайчука.

Про це йшлося на прес-конференції.

Як повідомили представники оргкомітету, ювілей І.Миколайчука, який відзначатиметься у червні наступного року буде всеукраїнським. Головними центрами подій будуть столичний Київ, театрально-фестивальний Львів, співучі Чернівці та село Чортория на Буковині, де народився актор.

Серед ювілейних акцій, що їх заплановано оргкомітетом : видання на DVD колекції фільмів, створених за участі І.Миколайчука; Міжнародний фестиваль міфо-поетичного кіно в Чернівцях; створення сайту «Іван Миколайчук» українською, російською та англійською мовами; ретроспективні покази, виставки літератури і фотографій, видання і презентації книжок про митця, наукові конференції тощо.

Члени оргкомітету відзначили, що взяти участь в ювілейних подіях можуть усі, кому дорога пам’ять І.Миколайчука, його мистецтво і загалом українська культура. Зокрема, відомий режисер Роман Балаян зазначив, що річниця з дня народження легендарного актора, кінорежисера й драматурга — привід згадати українські здобутки глобального рівня. «В Українському поетичному кіно було дві яскраві постаті — Сергій Параджанов та Іван Миколайчук, але після того, як вони пішли – воно стало не таким цікавим », — поділився Р. Балаян. За його словами, самим лише фільмом «Тіні забутих предків», який є рекордсменом за кількістю нагород на кінофестивалях, Іван Миколайчук увійшов в аннали світового кіно, а тому гідний достойного ювілею у себе на Батькіщині.

В свою чергу заступник міністра культури України Тимофій Кохан наголосив : «Це той випадок, коли представники Міністерства культури із задоволенням можуть сказати, що ми фінансово допомогли». За його словами, Міністерство бере на себе фінансування основних подій, запланованих до 70-річчя І. Миколайчука, а саме — видання на DVD колекції фільмів, створених за участі кіномитця і проведення Міжнародного фестивалю міфо-поетичного кіно в м. Чернівці.

Читайте также по теме