ГолосUA
09:32 23/09/2010

В Україні відзначають Дні Європейської Спадщини

З 22 по 25 вересня в Україні відзначають Дні Європейської Спадщини, в рамках яких планується проведення культурно-мистецького проекту «Україна – країна замків і фортець».  

Про це повідомили в Міністерстві культури і туризму України. 

Заходи відбудуться на базі пам’яток смт Меджибіж – смт Летичів – с. Сутківці – м. Кам`янець-Подільський – с. Гораївка (Хмельницька обл.) за ініціативи Хмельницької ОДА та підтримки Міністерства культури і туризму України.  

Метою культурно-мистецького проекту є привернення уваги європейської громадськості до історико-культурної спадщини Хмельниччини, зокрема, та України в цілому. На прикладі найвідоміших історичних центрів даного регіону організатори мають намір показати розмаїття культурних пам’яток Поділля, їх багатонаціональний характер та спільну європейську історію.

Під час святкування Днів європейської спадщини заплановано проведення багатьох культурно-мистецьких акцій, акцій інформаційного та освітнього змісту, семінарів, котрі демонструватимуть історико-культурне надбання Поділля та ознайомлять учасників з місцевими традиціями, промислами та творами мистецтва. Також заплановано семінар «Історико-культурна спадщина Подільського регіону», який відбудеться у два етапи : в Державному історико-культурному заповіднику „Меджибіж” та у Кам’янець-Подільському державному історичному музею-заповіднику.

Довідка. Дні Європейської Спадщини вперше були започатковані в деяких європейських країнах з 1991 році за ініціативи Ради Європи та підтримки Європейської Комісії. Щорічно ця подія відбувається в останні вихідні вересня. Цей захід має на меті привернення уваги громадськості до питання збереження спадщини у широкому сенсі (культурної, історичної, природної тощо). Практикується проведення зазначених днів за певною тематикою, яку визначають самі країни, або за загальною темою, визначеною Радою Європи.  /> У 2009 році Дні європейської спадщини у багатьох країнах Європи пройшли під девізом «Спадщина та інновації», у 2010 році – «Культурна спадщина, участь, процвітання».

І. Тимошенко

 

Читайте также по теме