ГолосUA
10:20 28/02/2010

В Україні вперше провели операцію з врятування дитини в утробі матері — ЗМІ

Вперше в Україні була проведена операція з порятунку плоду в утробі матері.

Про це повідомив завідуючий відділом медицини плоду столичної клініки «Надія» Олексій Соловйов.

За його словами, завдяки фетоскопії (ендоскопічна операція усередині матки вагітної жінки) ненароджені діти, яким через вади розвитку загрожує неминуча загибель, можуть бути врятовані і з’явитися на світло цілком здоровими.

«Висока точність такої внутрішньоутробної маніпуляції досягається тим, що фетоскопія проводиться під подвійним контролем — ультразвуку (ззовні) і ендоскопу (всередині)», — прокоментував операцію лікар.

За словами Олексія Соловйова, у світі пренатальну діагностику роблять не стільки з метою перервати вагітність у випадку виявлення вад розвитку, скільки для того, щоб відрізнити невиліковні вади (у такому разі виникає питання про переривання вагітності) від тих відхилень стану здоров’я, при яких людина може жити, а також тих, які можна вилікувати після її народження.

«Головна мета медицини плода — максимально точна діагностика і, в разі потреби, внутрішньоутробне лікування плода, якщо виявлено якісь відхилення в його розвитку, до народження. При цьому дуже багато важать погоджені дії з неонатологами, педіатрами, дитячими хірургами, кардіохірургами та іншими вузькими спеціалістами. У результаті цього можна досягти реального зниження перинатальної смертності», — зауважив медик.

За його інформацією, частота вад розвитку в середньому складає близько 3,5% від числа новонароджених. Відповідно, в Україні на 530 тисяч пологів за 2009 рік повинно бути приблизно 18 тис. дітей з різними вадами розвитку.

При цьому, на думку Олексія Соловйова, розвиток даного напряму медицини цілком під силу і приватним медичним установам.

«Для розвитку в Україні цього напряму потрібно чітко визначити джерела фінансування та механізми прозорого розподілу грошей між медичними установами за якісно виконану роботу, незалежно від форми власності цих установ, — вважає медик. — На жаль, сьогодні в Україні немає законодавчої бази для того, щоб кошти на лікування держава спрямовувала в ту клініку, в якій найуспішніше лікують ті чи інші патології, а не просто у прірву державних медичних установ. Час уже усвідомити, що форму власності не можна ототожнювати з якістю і рівнем медичної допомоги».

Медицина плоду отримала широке визнання і розвиток в багатьох країнах світу. Сучасні можливості внутрішньоутробної діагностики і лікування дають шанс для виживання і повноцінного життя після народження в 60 — 90 % випадків виявлених патологій (залежно від складності).

За матеріалами: Дзеркало тижня

 

Читайте также по теме