ГолосUA
14:32 25/06/2009

В Україні вперше заборонили художній фільм

У середу на засіданні Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі підбили підсумки річної роботи в оновленому складі.

Про це повідомив її голова Василь Костицький.

На відміну від попередніх років предметом експертної діяльності стали продукція засобів масової інформації, в яких мало місце посягання на національну гідність народу чи особистості.

Комісія зацікавилась змістом контенту мобільних телефонів. “До нас звернулося товариство з обмеженою відповідальністю і попросило дозволу за певну оплату демонстрацію еротики на моніторах засобів зв’язку”, — пояснив Василь Костицький. — Після експертизи ми зробили висновок, що більшість матеріалів виявилась порнографічною. Що стосується еротичної продукції, компанія не надала нам гарантії, що до неї не буде доступу неповнолітніх”. 

Також вперше Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі заборонила демонстрацію художнього фільму "Хостел-2". Комісія одноголосно висловилась проти американського трилеру 2007-го року через пропаганду в ньому насильства і жорстокості. Щоправда, за законом рішення експертів носять рекомендаційний характер. “Ми звернулися до прокатної комісії Держкомкіно з проханням зняти з показу цю стрічку і відкликати прокатне посвідчення, — повідомив голова комісії. — В комітеті відмовились виконувати наше прохання. Через суд ми домоглися скасування прокатного посвідчення "Хостел-2". Таким чином ми взяли курс на саморегуляцію ринку засобів масової інформації. Тепер наші рішення можуть бути підставою для порушення кримінальної справи”.

За останні півроку експерти комісії переглянули близько 14 тис. художніх фільмів на предмет їх відповідності законодавству України у сфері захисту суспільної моралі. Вже починаючи з 2005 року комісія з питань захисту суспільної моралі не рекомендувала до показу американські фільми жахів ”Країна мертвих” режисера Джорджа Ромеро і "Хостел". продюсером якого виступив відома голлівудська зірка Квентін Тарантіно.  

І. Столярчук.

 

Читайте также по теме