В Україні з’явиться «Казкова мапа»

У Києві створюють проект «Казкова мапа України», який має на меті зібрати й об’єднати на одній мапі усю інформацію про місця народження відомих героїв українського фольклору та сучасних казок. Ідея створення цього незвичного проекту, який має на меті популяризацію українського фольклору і літератури, народилася у Всеукраїнській мистецькій агенції «Традиція».

За словами авторки ідеї казкової мапи Марини Применко, першими героями, які потраплять на карту, будуть відомі українські богатирі Кирило Кожум'яка, Котигорошко і Коза-дереза, чиє місце народження, відповідно до карти, приписується Київщині. А ще кумедний Незнайко із цілою компанією коротунів, якого придумав відомий дитячий письменник Микола Носов, який народився у Києві.

На віртуальній казковій карті будуть також вказані місця, де встановлені пам'ятники казковим героям або проходять свята на їхню честь, а також розміщені легенди, що підтверджують появу того чи іншого героя в певному місті чи області. 

За словами авторів проекту, вони досягли угоди з колегами з Москви, які створюють російський варіант казкової карти і домовились обмінюватися інформацією про нових учасників своїх проектів і легендами, знайденими регіональними істориками та краєзнавцями. Ця угода допоможе уникнути появи одних і тих самих героїв на обох картах, а також посилить спільний пошук нових слідів в історіях про казкарів і казки, — вважають упорядники майбутньої «Казкової мапи України».

Читайте также по теме