11 липня набрав чинності Закон України, який зобов’язує заклади громадського харчування щонайменше 50% місць своєї площі ізолювати від тютюнового диму. Якщо ж ресторан має лише одну спільну залу, в ньому слід заборонити куріння взагалі.
"Крім того, раніше за куріння у громадських місцях повинні були відповідати відвідувачі, проте цих правил майже не дотримувались, однак тепер відповідальність покладається також і на юридичну особу — заклад", — заявив завідувач відділу контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України Костянтин Красовський.
Відтепер відвідувач, право якого на чисте повітря в закладі було порушено, може звернутися до представництва комітету з питань технічного регулювання та споживчої політики, який в такому випадку може накласти на власника або орендаря заклади харчування штраф у розмірі від 1 000 до 10 000 грн.
"На першому етапі ми повинні донести цінові положення закону до власників закладів та закликати їх вчасно звільнити від тютюнового диму від 50% до 100% своєї площі, щоб не бути оштрафованим", — зазначила координатор Оргкомітету Коаліції громадських організацій За вільну від тютюнового диму Україну Наталя Торопова.
"На другому етапі громадські організації проведуть низку зустрічей з представниками комітету з питань технічного регулювання та споживчої політики, на який покладена функція контролю за виконанням цієї норми закону, щоб розробити дієві механізми контролю", — заявила Торопова.
Крім цього, закон підвищує розмір штрафів для фізичних осіб за куріння у заборонених місцях: 51-170 гривень за перше порушення і 170-340 гривень — за повторне.
За матеріалами: Корреспондент