ГолосUA
08:46 28/11/2008

В Україні за місяць закрилось понад 500 аптек

В Україні за місяць закрилось понад 500 аптек. Причина — обмеження максимальної націнки на ліки.

Про це «Делу» повідомили в Державній службі лікарняних засобів та виробів медичного призначення(ДСЛЗВМП).

За повідомленням служби, таку кількість аптек закрили за період з 17 жовтня по 18 листопада. Внаслідок цього звільнили 2,5 тис. співробітників та ще кілька тисяч відправили у безоплатну відпустку.

У держслужбі кажуть, що причина такої ситуації — обмеження максимальної націнки на ліки, яку уряд запроваджив трохи більше місяця тому. Наразі при оптовому продажу надбавка не може перевищувати 15%, а при роздрібному — 20%. Такі правила розповсюджуються на весь асортимент ліків, який складається з 9 тисяч найменувань, включаючи вітаміни, лікувальну косметику та інші препарати, які приносять аптекам найбільший прибуток. Раніше держава регулювала націнки тільки на групу життєво важливих препаратів(1,4 тис. Препаратів).

Учасники фармацевтичного ринку однією з причин погіршення ситуації у галузі називають і економічну кризу та збільшення курсу долара: «Ввозячи в Україну товар за курсом 5 гривень за 1 долар, додавши максимально дозволені 15%, отримаємо 5,75, — розповів директор з проектів та стратегічного розвитку дистриб’ютора фармацевтичних препаратів «Артур-К» Євген Нікушин.- “Надавши відстрочку аптеці на 15-30 днів, ми вже маємо справу з курсом 6 гривень”. В результаті цього наразі майже зупинилось постачання ліків іноземного виробництва.

 

Читайте также по теме