ГолосUA
14:15 14/04/2010

В Україні залишилося 110 кілограмів збагаченого урану — Корнілов

На території України на сьогоднішній день залишилося 110 кілограмів високозбагаченого урану.

Про це повідомив директор Української філії Інституту країн СНД Володимир Корнілов в ефірі програми «РозворотUA» на «Радіо Ера ФМ», передав кореспондент ГолосUA.

«Ми утримували ці 110 кілограмів урану, щороку ми витрачаємо певну суму на їх утримування. Але навіщо ми утримуємо цю речовину у себе? Ясна річ, що ми не збираємося повертатися до статусу ядерної держави», — сказав експерт.

За словами В. Корнілова, якщо насправді Росія та США не лише пообіцяли, але й оплатять витрати на утилізацію високозбагаченого урану, це буде лише вигідним для України.

Нагадаємо, протягом останніх днів Президент Віктор Янукович перебував з робочим візитом у США, де взяв участь у саміті з ядерної безпеки та пообіцяв світовій спільноті, що Україна відмовиться від своїх запасів високозбагаченого урану.

У 1991 році після розвалу Радянського Союзу Україна була третя в світі за ядерним арсеналом. 21 вересня 1995 року Україна підписала та 22 січня 1998 року ратифікувала Угоду з МАГАТЕ про застосування гарантій у зв’язку з «Договором про нерозповсюдження ядерної зброї».

 

Читайте также по теме