ГолосUA
15:00 19/03/2010

В Україні запасів корисних копалин є на 11 трильйонів доларів — Мінохорони природи

В Україні зосереджено запасів корисних копалин на 11 трильйонів доларів.

Про це повідомив під час прес-конференції заступник міністра навколишнього природного середовища Дмитро Гурський.   />  "Важко собі уявити таку багату країну, як наша", — сказав він.

Дмитро Гурський наголосив, що за оцінками вітчизняних фахівців, вартість запасів корисних копалин оцінюється в 7,5 трильйонів доларів.  
"Однак, зарубіжні фахівці, зокрема державні геологічні служби Канади, США , Австралії і Південно-Африканської республіки, оцінюють наші запаси в 11-11,5 трильйонів доларів" — уточнив заступник міністра.  

За його словами, Україна видобуває 98 видів корисних копалин у 3,5 тисячі родовищ.
"Усього ж в Україні зареєстровано майже 9 тис. родовищ. Зокрема, у нас нараховується 385 розвіданих родовищ паливно-енергетичної сировини. На сьогодні ми маємо 1,3 трильйона кубічних метрів підготовлених до експлуатації запасів природного газу. Вже у підтверджених родовищах газу в нас налічується 4,7 трильйона кубічних метрів. Близько 3 трильйонів кубічних метрів газу досліджується", — сказав він.  

За останніми підрахунками, на шельфі Чорного і Азовського морів потенціал видобувних ресурсів природного газу становить 2 трильйони 84 млрд кубічних метрів.  

Україна володіє 68 млрд тонн вугілля різних сортів. За запасами урану ми — на 5-му місці у світі.  

"Аби забезпечити видобуток цієї паливно-енергетичної сировини, потрібні серйозні інвестиції, однак для їх залучення потрібні дві речі: політична стабільність та досконале законодавство, що передбачає прозоре оподаткування. "Інакше всесвітньо відомі, зареєстровані на крупних біржах компанії не прийдуть зі своїми інвестиціями", — зазначив Д.Гурський.
 

О. Каретнікова

 

Читайте также по теме