ГолосUA
09:24 21/07/2009

В Україні збільшилася кількість песимістів

За даними останнього соціологічного дослідження, в Україні на 10% збільшилася кількість песимістів.

Про це під час презентації даних дослідження повідомив генеральний директор компанії «IFAK» Сергій Говоруха, передав кореспондент ГолосUA.

За його словами, у порівнянні з квітнем 2009 року, на сьогоднішній день кількість песимістів в Україні дещо зросла, проте це зрушення експерт назвав «незначним». На його думку, таке підвищення має сезонний характер.

«Кожного року навесні ми спостерігаємо покращення настроїв у суспільстві. Оптимістів більшає, і це пов’язано із сезонним явищем. Влітку та восени оптимістів навпаки, стає менше», — сказав Говоруха.

В цілому 38% українців оцінюють перспективи 2009 року для себе з оптимізмом, тоді як 37% дивляться на 2009 рік через призму песимізму. Довгострокові очікування українців, за даними дослідження, продовжують мати переважно позитивно-нейтральний характер: 40% українців сподіваються, що їх матеріальне становище зміниться на краще через три роки.

«Люди схильні вірити у щось добре. Більше половини українців сподіваються, що покращення для них настане протягом наступних трьох років. Такий відсоток позитивних очікувань загалом однаковий майже в усіх країнах. Ми — не виключення», — сказав Говоруха.

Дослідження проводилося з 5 по 15 липня 2009 року. В рамках проекту було опитано 1500 респондентів віком від 20 до 60 років у містах із населенням понад 50 000. Статистична похибка вибірки складає 3%. Подібні дослідження проводяться щоквартально.

К. Коваленко

 

Читайте также по теме