ГолосUA
05:40 14/05/2010

В Україні знімуть 17 кінофільмів за мотивами казок народів світу

В Києві стартував проект «Казки народів світу», який має на меті популяризацію усної народної творчості. Проект передбачає, що потягом наступного року мають бути відзняті 17 стрічок за мотивами казок народів світу.

Про це йшлося на прес-конференції з нагоди презентації проекту, передав кореспондент ГолосUA.

Творча група у складі авторів проекту, переважно представників вітчизняного кінематографу, найближчими днями має на меті відправитися з Києва в подорож Південним та Північним американськими континентами. Вони шукатимуть місцевих казкарів і зніматимуть про це українське кіно. Проект зобов’язалась фінансувати держава, але поки що лише на словах. Тому, на даний момент робота тримається на чистому ентузіазмі.

Головний ініціатор проекту – український режисер Діана Карпенко-Кантер сказала: “Сьогодні практично немає сучасних українських мультфільмів. Але оскільки ми не аніматори, то замість цього зніматимемо дитяче кіно”. Зараз казкарі вже відходять, — переконані організатори проекту, тому вважають за потрібне докласти зусиль, аби зібрати відповідний матеріал. “І якщо нам вдасться зробити антропологію казок, то це буде чудово” – впевнена вона.

Загалом, автори проекту планують з травня цього року по березень наступного відвідати 16 країн обох американських континентів та відзняти сюжет про кожну з них. Перша казка, українська, уже відзнята. Її придумав і розказав відомий український казкар Сашко-лірник. За сценарієм, маленька дівчинка-мандрівниця Магдалена подорожує світом і шукає оповідачів, що могли б розказати їй казку свого народу.

“Казка у всьому світі жива, тільки у нас традиції здохли, їх підтримують кілька людей – підтримав ініціативу кіношників і казкар Сашко-лірник. – Казка – це не просто розвага, не просто оповідь, вона відкладається в свідомості дітей, це пам’ять народу”.

Автори сподіваються, що в разі успішного проекту з’явиться не лише хороше вітчизняне кіно для дітей, а ще й вийде книга, у яку увійдуть найцікавіші казки, що не потраплять на відео.

І. Тимошенко />  

Читайте также по теме