ГолосUA
11:42 12/05/2009

В Україні зростає кількість дітей-сиріт

В Україні зростає кількість дітей-сиріт.

Про це під час круглого столу заявила директор Державного департаменту з усиновлення та захисту прав дитини Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту Людмила Волинець, передав кореспондент ГолосUA.

«Причина цього далеко не фінансово-економічна криза. Проблема в тому, що в Україні є цілий ряд так званих кризових родин, де постійно зростає загроза позбавлення батьків прав на дитину», — наголосила посадовець.

Окрім того, за словами Людмили Волиинець, серед причин зростання сирітства — високий рівень смертності працездатного населення, а також зростання криміногенної ситуації. «Таким чином, батьки, які потрапляють за грати, так само автоматично позбавляються батьківських прав», — пояснила вона.

Натомість, наголосила експерт, за останні кілька років відбулося суттєве покращення роботи соціальних служб. «Ми говоримо про значну переоцінку принципів роботи: вже є усвідомлення того, що, якщо дитина стала сиротою, то основне завдання держави — знайти їй не інтернат, а нову родину», — зазначила Л. Волинець.

За її словами, завдяки зусиллям Центрів соціальних служб у 2008 році понад півтори тисячі дітей, яким загрожувало вилучення, залишились у сім’ї.

За даними Державного департаменту з усиновлення та захисту прав дитини Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту, загальна кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, наприкінці 2008 року складала 103 тис 542 дитини.

За даними Державної соціальної служби станом на початок 2009 року у базі даних сімей, які опинилися у складних сімейних обставинах, перебуває майже 65 тисяч сімей, в яких проживає близько 130 тисяч дітей, що ризикують втратити родину.

О. Ремовська

 

Читайте также по теме