ГолосUA
13:37 27/09/2009

В Україні зростає народжуваність

За перше півріччя 2009 року народилося майже 300 тисяч малюків — це на кількадесят тисяч більше ніж в аналогічний період 2007 і 2008 років.

Але загальна тенденція поки невтішна — 70 % українських сімей виховують лише одну дитину, чверть родин — двійко малят, трьох дітлахів мають лише 5 родин зі ста. В той час, як за оцінками експертів, для виправлення демографічної ситуації кожна родина повинна виховати не менше трьох дітей.

За словами директора Київського міського центру сім`ї “Родинний дім” Наталії Біленчук «зараз народжують троє дітей, саме ті люди, які можуть дозволити собі троє і більше дітей. У кого є житло, у кого є нормальна посада, є робота, у них є за плечима якесь майбутнє”.

Проблема ще й у тому, що менше молодих сімей живуть разом з батьками — тож розраховувати на допомогу їм не доводиться.

Протягом останніх десятиліть у суспільстві змінилось ставлення і до самої дитини, каже фахівець — зокрема у значної кількості людей змінилися цінності. /> “В нас частіше надають перевагу купівлі “дорогих іграшок”, як наприклад, автомобіль, але не витрачати ті ж сили та гроші на народження дітей”,- заважила редактор журналу для педіатрів Олена Горенькова.

Часто для жінок перешкодою для материнства стає страх втратити робоче місце. Роботодавці рідко радіють чужим дітям. А от за кордоном молодих батьків навпаки всіляко стимулюють приділяти більше уваги дітям. Приміром у Швеції наполягають щоб у декретну відпустку йшли і мами і татусі.
 
Водночас українським батькам часто-густо доводиться ходити по різним інстанціям зі скаргами на роботодавців, які намагаються позбавитись від новоспечених матусь. Аби якось зарадити ситуації, необхідно внести чимало змін до законодавства, кажуть у Мінсім`ї.

За матеріалами: «канал 24»

 

Читайте также по теме