ГолосUA
17:26 28/01/2009

В Україні зростають ризики дефолту — експерт

На сьогодні в Україні існують всі підстави для прогнозування дефолту, якщо Держбюджет 2009 року не буде переглянутий.

Як передав кореспондент ГолосUA, такий висновок сьогодні оприлюднив директор Національного інституту стратегічних досліджень Юрій Рубан під час прес-конференції у Києві.

За його словами, прийнятий держбюджет має колосальний дефіцит, відповідно дефіцит із соціальних зобов`язань. „Ми також маємо коаліцію і уряд, які нездатні прийняти розбірливих рішень, і ми маємо передвиборчий рік. В цій ситуації з`являється страшна спокуса звернутися до механізмів фінансування бюджетного дефіциту не доброї пам`яті: держава випускає незабезпечені зобов`язання (ОВДП), і ми починаємо будувати піраміду – держава випускає все нові й нові облігації, які все важче обслуговувати. Цей шлях вже пройшли росіяни в 1998 році. Зараз цим шляхом йде Зімбабве, підемо і ми, якщо уряд піде таким шляхом, поставивши під свій контроль Нацбанк”, – констатував економіст.

На думку експерта, в НБУ безперечно існують недоліки в роботі, але поки що він займає доволі тверду позицію, яка дратує уряд: відмовляється викуповувати незабезпечені казначейські облігації.

„Відтак, НБУ їх викуповуватиме, потім розміщатиме в банках, зараховуватиме в норми резервування. За цим йде дефолт. Цей ризик незабезпечених грошей в бюджеті є абсолютно реальним”, – зауважив Юрій Рубан.

 

Читайте также по теме