ГолосUA
09:20 24/07/2010

В Українському домі відкрилася виставка малюнків неповнолітніх засуджених

В Українському домі відкрилася виставка малюнків неповнолітніх засуджених, які відбувають покарання у виправних колоніях.

Виставка була організована в рамках міжнародного українсьо-канадського проекту „Захист прав дітей у стані ризику…”. На ній представлені 75 робіт дітей віком від 14 до 18 років, які перебувають в 10-ти спеціальних виховних установах в різних областях України, передав кореспондент ГолосUA. 

Під час відкриття виставки директор проекту Володимир Брущенко підкреслив, що його головною метою була спроба об’єднати ідею правозахисту і творчості. «Ми спробували надати дітям можливість розповісти про себе у вигляді малюнку, але зробити таким чином, щоб це для самих засуджених було корисно. Для більшості дітей, які в силу різних причин, позбавлені нормального дитинства — це є чи не першою спробою виявлення свого творчого потенціалу і реальним шансом інтегруватися у суспільство», — зазначив він. />  
Більшість малюнків, які можна побачити на виставці розповідають про те, яким би хотіли бачити своє дитинство ті, хто зараз перебуває в установах виконання покарань. Насамперед, це мрії про дім і родинний затишок, батьківську любов, друзів, і кохання.

Оцінювало роботи професійне журі у складі Заслуженого художника України Поліни Шакало, Олександра Ройтбурда, Іллі Чічкана та креативного директора агенції «МЕКС» Олени Зуєвої. Кожен з них відзначив, що має свої симпатії до окремих малюнків, проте у виборі найкращих робіт їхні думки були схожі. Всього журі відібрало 10 робіт (по одній з кожної виховної колонії), з яких було виділено три абсолютні переможці.

Під час презентації виставки гостям було запропоновано взяти участь в благодійному аукціони, де можна було купити будь-яку з картин-переможців. Організатори акції пообіцяли всі зібрані кошти перевести на особисті рахунки конкурсантів, якими вони зможуть скористатися після виходу на волю. Проте, кілька малюнків гості купили ще до початку аукціону. Першими, хто придбав дитячі роботи стали організатори виставки і представники Посольства Канади в Україні. Зокрема, перший секретар Посольства Канади в Україні Гійом Лєгро. Він придбав картину, на якій намальований будинок, за його словами, дуже схожий на ті, що є в Канаді.

І. Тимошенко
 

 

Читайте также по теме