ГолосUA
14:18 17/07/2010

В Україну повернулися картини Володимира Винниченка

До України повернулися картини Володимира Винниченка, які до цього знаходились у США.

Про це повідомили в Державній службі контролю за переміщенням культурних цінностей.

Вони зберігатимуться в Кіровоградському художньому музеї, де вперше створено експозицію творів відомого українського митця.

Експозиція, приурочена до 130-ліття з дня народження В. Виниченка складається з 11 робіт, серед яких портрети його дружини — Розалії, натюрморти, пейзажі та автопортрет.

За словами ініціатора повернення картин доктора філологічних наук, професора Володимира Панченка, малювати видатний державний та політичний діяч, перший прем’єр-міністр в історії України Володимир Винниченко почав ще у Єлисаветграді (нині Кіровоград), де й народився. Але більшість картин були створені ним вже у еміграції, у Франції.  

«Він був обдарованою людиною, яка зрозуміла у певний момент, що у неї є цей хист. Я думаю – це була спонтанна потреба його творчої душі», – сказав Володимир Панченко, зазначивши, що Винниченко не був професійним художником. За його словами, з наукової та творчої спадщини Винниченка в Україну залишилось повернути з США архів та бібліотеку письменника.

Полотна вдалось повернути в Україну завдяки Українській Вільній Академії Наук (УВАН) у США. За заповітом дружини Винниченка, картини мали повернутися на рідні терени, коли Україна стане незалежною. «Звичайно, з такими цінними речами важко розставатись, – зауважив В. Панченко, говорячи про цінність картин для УВАН. — Але керівники УВАН розуміли, що картини мають бути тут».

Також в Україну повернулись роботи Миколи Кричевського, Миколи Глущенка, Андрія Сологуба, Сергія Мако та Софії Зарицької.

І. Тимошенко />  

Читайте также по теме