ГолосUA
08:55 11/05/2010

В Україну прийшла „Білоруська весна — 2010”

В Україні розпочався IV фестиваль сучасної білоруської культури „Білоруська весна”. Він стартував одночасно у кількох містах України перформансом „Білоруська вулиця” та світовим флеш-мобом „Забіг на лижах по асфальту на Кубок Алєксандра Лукашенка”, до якого мали долучитися спортсмени з Філадельфії, Варшави і Броварів.

В рамках фестивальної програми, яка триватиме майже два тижні, українці матимуть нагоду побачити роботи переможців першого конкурсу білоруської репортажної фотографії Belarus Press Photo 2010 та зустрітися із Вадзімом Заміровським — організатором фотоконкурсу. Також, познайомитися із роботами знаменитої сучасної білоруської художниці Лори Янушчик, яка представить своє бачення традиційного білоруського ужиткового мистецтва вицінанки і дасть майстер-клас для усіх охочих.  Кіноманів потішить добірка сучасної білоруської анімації Міхайла Тумелі, Дітей Сонця та молодих білоруських мультиплікаторів.   А медійною родзинкою „Білоруської весни-2010” має стати презентація єдиного недержавного білоруськомовного каналу Belsat TV та низка локальних акцій.

Для українського читача, зацікавленого білоруською літературою працюватиме „Білоруська поличка”, яка представлятиме неперекладну білоруську літературу. Також передбачені зустрічі з читачами білоруських та українських письменників, серед яких : Зьміцер Вішнёў, Уладзімер Арлов, Андрей Хадановіч, Марийка Мартисевіч, Віктар Жибуль, Віталь Рыжкоў, Сяргей Прылуцкі, Павел Касьцюкевіч, а також  Сергій Жадан, Сашко Ірванець, Артемій Полежака.  

Організатори фестивалю — творча ініціатива „Білоруський десант” називають цю подію „фестивалем партизанської культури”, оскільки сучасна білоруська культура часто вимушена діяти з глибокого підпілля. На думку його організаторів, для української молоді, зацікавленої білоруською культурою, „Білоруська весна” – є унікальним способом отримати нецензурований, адекватний білоруський мистецький продукт; а для білорусів – можливість бути почутими і сприйнятими”.  

Свято сучасної білоруської культури триватиме з 10 по 22 травня у Києві, Харкові, Львові, Івано-Франківську, Тернополі, Броварах, Дніпропетровську та Чернівцях.

І. Тимошенко />  

Читайте также по теме