ГолосUA
11:14 24/02/2011

В уряді думають, як привести пенсійне забезпечення “чорнобильців” до єдиних стандартів

Незважаючи на щорічне зростання обсягів видатків на виконання відповідних бюджетних програм, фінансування Закону “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” залишається недостатнім.

Так прокоментував результати зустрічі віце-прем'єр-міністра України — міністра соціальної політики Сергія Тігіпка із представниками громадських “чорнобильських” організацій заступник міністра праці та соціальної політики Костянтин Ващенко, передала прес-служба Кабміну.

“Наразі понад 90% коштів, запланованих у державному бюджеті на подолання наслідків аварії, мають чітку соціальну спрямованість. Зокрема, держбюджетом-2011 видатки на соціальний захист та соціальне забезпечення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, передбачені в загальному обсязі 7 777,1 млн грн. Це — на 331,9 млн грн більше, ніж торік”, — констатував урядовець.

Проте, зауважив він, незважаючи на щорічне зростання обсягів видатків на виконання відповідних бюджетних програм, фінансування Закону “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” залишається недостатнім. Оскільки на його реалізацію у повному обсязі, за розрахунками експертів, необхідно понад 70 мільярдів гривень, що є проблематичним для будь-якої країни, навіть у період економічного зростання.

Костянтин Ващенко констатував, що середній розмір пенсії по інвалідності, що призначається за Законом “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, становить майже 1700 грн на місяць. Зокрема, середній розмір пенсії по інвалідності учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС для осіб 1 групи інвалідності — 2262,98 грн, 2 групи інвалідності — 2374,16 грн, 3 групи інвалідності — 1835,25 грн на місяць.

Окрім того, зазначив Костянтин Ващенко, завдяки зростанню з 1 січня 2011 року розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, поступово підвищаться розміри додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров'ю, особам, віднесеним до категорій 1, 2, 3 та 4 постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, та щомісячної компенсації сім'ям за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи. Таким чином, розмір додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров'ю, наприклад, інваліда 1 групи, інвалідність якого пов'язано з Чорнобильською катастрофою, у квітні 2011 року становитиме майже 230 грн на місяць.

“Тобто, передбачається привести пенсійне забезпечення “чорнобильців” до єдиних стандартів з пенсійного забезпечення — до стабільного підвищення пенсій, зокрема, інвалідів-чорнобильців, у зв'язку зі зростанням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. При цьому йдеться не лише про мінімальні розміри пенсій по інвалідності, а про всі пенсії, що призначаються відповідно до «чорнобильського» закону”, — сказав Костянтин Ващенко.

З цією метою Президент України у жовтні минулого року доручив уряду опрацювати питання внесення змін до чинного законодавства стосовно упорядкування формули визначення розмірів соціальних виплат, зокрема виходячи з розміру прожиткового мінімуму.

Як повідомив заступник міністра, із зростанням із 1 січня 2011 року розміру мінімальної заробітної плати зріс розмір доплати для 7,5 тис. працівників, які постійно працюють у зоні відчуження і виконують заходи з посилення бар'єрної функції зони відчуження, виведення з експлуатації енергоблоків Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему, — на 103,5 грн або на 8,4% порівняно з січнем 2010 року.

Загалом нагальним завданням соціальної політики держави має стати пріоритетність надання пільг і компенсацій найбільш незахищеним верствам постраждалого населення — у першу чергу ліквідаторам, інвалідам та потерпілим дітям, а що стосується пенсійного забезпечення — підвищення розмірів пенсій саме для інвалідів з числа ліквідаторів аварії на ЧАЕС, переконані у Мінсоцполітики.

Читайте также по теме