ГолосUA
14:48 13/08/2010

В уряді впевнені, що СОТ не оштрафує Україну через обмеження експорту зерна

Міністерство економіки не очікує санкцій від Світової організації торгівлі у випадку обмеження експорту зерна.

Про це заявив заступник міністра економіки України Валерій П’ятницький, передав кореспондент ГолосUA.

За його словами, таке рішення українського уряду може залишитися без будь-яких санкцій з боку СОТ, оскільки воно не несе «суттєвої загрози економічним інтересам партнерів».

«Я на сьогоднішній день жодних санкцій не прогнозую. Якщо все буде коректно зроблено і питання буде поставлено таким чином: вводиться кількісні обмеження експорту на кілька місяців для наповнення власних резервів з метою забезпечення власної продовольчої безпеки, а інше дозволяється до торгівлі, то, очевидно, тут не буде жодних підстав для санкцій», — зазначив він.

Зараз експерти говорять про негласне обмеження експорту зерна урядом — нібито дане обмеження може посилити зростання ціни зернових культур на світових ринках. Однак, на минулому засіданні Кабміну уряд спростував інформацію про те, що експорт зерна обмежений. Натомість віце-прем’єр-міністр України Віктор Слаута заявив про те, що посушливі погодні умови в Україні не призведуть до зменшення врожаю зернових й до обмеження його експорту. Він наголосив, що Україна має «всі шанси зберегти свій експортний зерновий потенціал, але це залежатиме виключно від поведінки зернотрейдерів». При цьому генеральний директор "Укрзернопром" АГРО Євген Ленг вже заявляв про те, що незаконне обмеження урядом експорту зерна Україну можуть виключити зі Світової організації торгівлі, оскільки така заборона є порушенням зобов’язань, які Україна взяла на себе при вступі до СОТ.

 А.Береза />  

Читайте также по теме