ГолосUA
12:43 27/09/2010

В Ужгороді до дня туризму відкрили інформаційну дошку для незрячих

В Україні близько 50 000 незрячих, для яких пізнавальний туризм практично недосяжний. Напередодні Міжнародного дня туризму в Ужгороді відкрили одну з перших туристично-інформаційних дошок, виконаних шрифтом Брайля.

Завідувач кафедри туризму Ужгородського університету Федір Шандор, один з тих, хто працював над проектом, впевнений у тому, що якби біля всіх видатних архітектурних споруд та монументів в Україні почала з’являтися туристична інформація шрифтом Брайля, то державу можна було б називати цивілізованою.

Перші читачі з’явились одразу після відкриття такої інформаційної дошки в Ужгороді. Вони торкалися пальцями крапкового шрифту на мідному листі. Один з відвідувачів зачитав уголос: "Ужгород – місто у центрі Європи. Це є заголовок. Наше місто Ужгород розташоване на межі між Карпатськими горами та середньо дунайською низовиною. Майже у самому серці Європи".

Кафедральний собор — це своєрідна архітектурна візитка міста, яка має дуже виразну форму для споглядання і тактильного відчуття для людей із обмеженим зором. Макет історичної архітектурної споруди, яку можна відчути руками і отримати уяву про архітектурну форму, виконав скульптор Михайло Колодко.

Він подорожував Європою, бачив на площах такі скульптурні форми. Захотів щось зробити щось схоже для рідного міста. /> "Кафедральний собор — це своєрідна архітектурна візитка міста, яка має дуже виразну форму для споглядання і тактильного відчуття для людей із обмеженим зором".

У планах ініціативної групи – створення нових інформаційних дошок із текстами, виконаними шрифтом Брайля та аудіогідів для людей із порушеннями зору. Міркують також про бездротовий доступ незрячих до стаціонарно розташованих аудіоінформаторів, які б автоматично вмикалися при наближенні людини.

Секретар спілки незрячих людей "Дивосвіт" Валерій Головачко, який теж має пошкоджений зір, дуже задоволений тим, що для вирішення проблем незрячих в Україні робиться бодай щось.
"Ця інформаційна дошка дуже потрібна. На таких, як ми, влада, на жаль, практично не звертає уваги. А так хоч приїжджі незрячі зможуть прочитати про наш край."
 

За матеріалами: Бі-Бі-Сі
 

Читайте также по теме