ГолосUA
12:12 30/04/2009

В.Ющенко поговорив з послами про нафтопровід «Одеса-Броди»

Президент України Віктор Ющенко провів зустріч з Послами держав- засновників п’ятистороннього спільного нафтотранспортного підприємства «Сарматія» (Азербайджан, Грузія, Литва, Польща), дипломатичними представниками Чехії (як країни, головуючої в ЄС) та Головою представництва Європейської Комісії в Україні. Про це ГолосUA повідомили в прес-службі глави держави.

Основною темою розмови став подальший розвиток проекту Євро-Азійського нафтотранспортного коридору на базі нафтопроводу «Одеса — Броди» (ЄАНТК). Президент передав привітання главам представлених держав із затвердженням Техніко-економічного обґрунтування проекту – першим практичним результатом, отриманим у рамках Краківської ініціативи Президентів Азербайджану, Грузії, Литви, Польщі та України від 11 травня 2007 року.  

Віктор Ющенко заявив, що ТЕО стало незаперечним офіційним фаховим підтвердженням очікувань співініціаторів проекту. Зокрема, ТЕО підтверджує економічну доцільність, технічну можливість, комерційну привабливість і конкурентоспроможність транснаціональних маршрутів в рамках ЄАНТК на всіх етапах реалізації: від їх створення до експлуатації.  

Віктор Ющенко вказав на виняткову важливість посилення реальної політичної і фінансової підтримки проекту з боку Європейської Комісії. З такою метою він запропонував під час інавгураційного саміту учасників ініціативи «Східне партнерство», який відбудеться в Празі (Чехія) 7 травня цього року, провести коротку цільову зустріч з питань ЄАНТК за участю Голови Європейської Комісії і президентів держав – засновників СП «Сарматія».

Глава держави запропонував також наприкінці травня – початку червня 2009 року провести в Брюсселі (Бельгія) презентацію ЄАНТК за участю Голови ЄК і Президентів Азербайджану, Грузії, Литви, Польщі та України і прийняти Спільний меморандум про реалізацію ЄАНТК. Також Віктор Ющенко вніс пропозицію долучити до самого проекту представників Чехії і Словаччини. Зокрема, Президент назвав доцільним розширити співпрацю між СП «Сарматія» і словацькою та чеською державними нафтовими компаніями «Транспетрол» і «МЕРО».

Ці пропозиції Віктор Ющенко попросив дипломатів передати главам їхніх держав.

Довідка: 24 квітня 2009 року у Варшаві (Польща) на Загальних зборах акціонерів п’ятистороннього Міжнародного нафтотранспортного підприємства «Сарматія» було затверджено Техніко-економічне обґрунтування Євро-Азійського нафтотранспортного коридору на базі нафтопроводу «Одеса — Броди» (ТЕО ЄАНТК).

ТЕО підтвердило комерційну привабливість трьох маршрутів ЄАНТК на базі розгалуження нафтопроводу «Одеса — Броди» у м.Броди: західного (на Словаччину, Угорщину, Чехію, Австрію), північного (на Плоцьк, Гданськ) і східного (на Білорусь).  

 

Читайте также по теме