ГолосUA
08:56 26/06/2010

Валютні кредити стануть доступніше — експерт

Пом’якшені вимоги до формування по кредитних операціях банків в іноземній валюті стимулюватимуть кредитну активність банків з іноземним капіталом.

Про це повідомила прес-служба агенства «Кредит-рейтинг». На такій думці наполіг фінансовий аналітик компанії Андрій Мовчан, коментуючи новий закон про коефицієнт резервування по кредитних операціях банків.

На думку старшого фінансового аналітика агентства, вказана законодавча ініціатива не призведе до масштабного зростання кредитних портфелів банків, активізація валютного кредитування носитиме швидше локальний характер. «Фінансові установи на даний момент кредитують вибірково і з великою обережністю, видаючи позики лише клієнтам з хорошою кредитною історією. У свою чергу, багато позичальників вже серйозніше ставляться до валютного ризику, ніж раніше», — заявив він.

Законом від 20.05.2010г. №2275-VI встановлено значення коефіцієнта резервування у розмірі 3% по кредитних операціях банків в іноземній валюті позичальникам, які не мають джерел вступів валютної виручки, по заборгованості, що класифікується як «стандартна», «під контролем» і «субстандартна». Це норми, що значно нижче діє на сьогоднішній день, у розмірі 50%, 100% і 100% відповідно (до 01.12.2008г. – 2%, 10%, 40%).

«З іншого боку, зниження норми резервування вивільнить великі об’єми засобів, які «заморожені» в резервах, що приведе до збільшення розміру прибутку оподаткування і, відповідно, до додаткових вступів податку до бюджету. Проте це також може привести до зростання «негативно класифікованої» заборгованості», — відзначив Мовчан.

Проте агенство «Кредит-рейтинг» вважає, що зміни розрахунку резервів в поточній редакції можуть не набрати чинності, якщо НБУ стане ініціатором нового законопроекту, який змінить пропоновані норми і не допустить зайвого лібералізму, що підвищує потенційні валютні і кредитні ризики.

Агентство «Кредит-рейтинг» працює на українському ринку з 2001 року і спеціалізується на привласненні кредитних рейтингів за національною шкалою. З початку своєї діяльності на українському ринку рейтингове агентство «Кредит-рейтинг» привласнило 177 кредитних рейтингів у фінансовому секторі і 88 рейтингів надійності банківських вкладів (депозитів). За станом на 01.06.2010 р. рейтинг-лист агентства включає 87 кредитних рейтингів у фінансовому секторі і 54 рейтинг надійності банківських вкладів. />  

Читайте также по теме