ГолосUA
15:02 01/06/2010

Варіанту мирного розподілу України немає — експерт (додано ГОЛОС)

Варіанту мирного розподілу України не існує.

Про це сказав директор програм політичної аналітики та безпеки Міжнародного центру перспективних досліджень Віктор Чумак на прес-конференції, передав кореспондент ГолосUA.

ГОЛОС />
«За останній час в Європі було тільки одне цивілізоване розлучення країн — Чехії та Словаччини. Більше ми таких прикладів не маємо. Тому, я не бачу можливості для мирного відокремлення Криму від України», — відзначив він.

За словами експерта, теоретично, таким мирним від’єднанням Криму міг би бути внутрішньокримський референдум. «Але, це питання не внутрішньо-кримського референдуму, а загальноукраїнского. Скажіть, чи знайдуться по всій Україні голоси за відокремлення Криму? Я дуже в цьому сумніваюсь», — зазначив експерт.

Іншим теоретичним варіантом від’єднання Криму фахівець назвав військовий конфлікт з Росією. «Але для цього повинні змінитись відносини України та Росії і перерости у конфронтацію. Наприклад, в Криму може бути збільшено критичну масу громадян Росії шляхом видачі кримчанам російських паспортів. До 2020 року в Криму може збільшитись маса росіян, які працювали та працюють на Чорноморському флоті… В них теоретично, може скластись конфліктне середовище з українською владою, якщо вона не буде проросійською, і тоді захищаючи своїх громадян, Росія введе до України війська за грузинським сценарієм», — вважає експерт.

При цьому він назвав теорії військової експансії Росії в Криму маловірогідними.

«Буде використовуватись економічна ескалація, скуповуватись власність на території Криму, бізнес в Криму та інше. Однак, навіщо завойовувати те, що можна взяти даром? Силовий конфлікт для Росії буде надто витратним», — додав він.

А.Береза
 

Читайте также по теме