ГолосUA
18:43 13/04/2010

Варшава без Качинського може почати розмовляти з Україною мовою Москви – Чорновіл (ЗВУК)

Новий політичний курс польських політиків щодо України буде чітко прагматчиним.

Про це заявив народний депутат Тарас Чорновіл на прес-конференції в Києві, передав кореспондент ГолосUA.

За його словами, найближчим часом у Польщі відбудеться «серйозна зміна генерації політиків».

«Я боюся, що після відходу Качинського ми не відчуємо того пресингу, який робила Польща, наприклад, на Берлін, відстоюючи інтереси України. Не буде вже тої визначеної україно-орієнтованої позиції і в Варшаві… Я боюся, що в кінцевому рахунку, не відразу, а з часом, відбудеться ситуація, коли Варшава, Берлін і Москва почнуть говорити з Україною однією мовою», — наголосив Т.Чорновіл.

На його думку, після загибелі Леха Качинського, як представника покоління політиків, які щиро і без прагматизму ставились до України, Польща вийде на прагматичний вектор з Москвою та Берліном «в обхід інтересів України та за рахунок їх».

«Качинський не вживав слова «адвокат України», але він був певним промоутером нашої євроінтеграції і нашого сприйняття в Європі. Він настільки щиро і віддано відстоював нашу євроінтеграцію, настільки жорстко на цих речах стояв та доводив їх необхідність, що це дуже часто наривалося в нього на проблеми із Меркель, із Саркозі, із іншими політиками Євросоюзу», — зазначив народний депутат.

При цьому він додав, що ставлення Леха Качинського до України містилося у гаслі часів польської «Солідарності» — «Ваша вольнощч – наша вольнощч!», якій Качинський «був просто щиро віданний».

ЗВУК

А. Береза

 

Читайте также по теме