ГолосUA
13:12 19/02/2010

ВАСУ не має підлаштовуватися під дату інавгурації — експерт

Вищий адміністративний суд України не має квапитися із винесенням рішення у справі оскарження постанови ЦВК. Інавгурація новообраного президента має відбутися у призначену Верховною Радою дату.

Про це заявив директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко на прес-конференції у Києві, передав кореспондент ГолосUA.

“Не потрібно чекати інавгурації, не потрібно мучитися. І адміністративний суд може дозволити собі “тягнути кота за хвіст” дуже довго… тим паче тоді, адміністративний суд хоч продемонструє, що у нас є розрив між судовою та президентською владою”, — наголосив політолог.

Він пояснив, що розгляд позову Ю.Тимошенко є чиненайкращою можливість для Вищого адміністративного суду України продемонструвати власну незалежність у рішеннях.

“Нам дуже важливо продемонструвати, що вищі адміністративні суди, я вже не кажу про київський — там дуже важко давати якусь оцінку не кримінальну, а принаймні Вищий адміністративний суд продемонструє, що він був створений не для єдинокорупційної дії “хто більше тримає під час голосування”, а він покаже, що він хоч чимось відділений від інших гілок влади”, — пояснив він.

Експерт нагадав, що президент Сполучених Штатів Америки Барак Обама пройшов інавгурацію, а потім у Верховному суді США легітимність новообраного президента була оскаржена.

“Процес мав назву “Обамамама” чи “Обамапапа”…і нічого страшного, не рухнув Вашингтон і Обама не змінив колір шкіри. Все гаразд було…Саме тому в Україні має бути проведена інавгурація і майбутній президент має продемонструвати зацікавленість у виконанні Вищого адміністративного суду його обов’язку”.

Н.Виноградська

 

Читайте также по теме