ГолосUA
15:57 29/09/2010

Важливішою за ту чи іншу систему влади є гарантія демократії в країні — Матвієнко

Важливішою за ту чи іншу систему влади у країні є гарантування демократії на її території.

Таку думку висловив народний депутат, представник фракції НУ-НС Анатолій Матвієнко у коментарі кореспонденту ГолосUA.

“Гратися у дефініції є ніщо інше, як дурна робота. Мені однаково, яка буде система влади. Найголовніше, щоб була гарантована демократія. Можна зробити дуже демократичну президентську і просто ідіотську парламентську республіку”, — сказав він.

На думку народного депутата, найпершою ознакою демократії є контроль діяльності влади народом. “Якщо у Сполучених Штатах президентська республіка, то там дуже потужний механізм імпічменту і відсторонення президента за його помилки і ігнорування конституції”, — зауважив він.

За словами А. Матвієнка, українське суспільство має усвідомити, що проблема полягає не у системі влади, а у чітко прописаному механізмі підзвітності, підконтрольності тієї чи іншої гілки державної або місцевої влади.

Нагадаємо, 23 вересня Конституційний суд України почав розгляд справи за конституційним поданням 252 народних депутатів України щодо конституційності закону України «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року № 2222-ІV, яким встановлювався парламентсько-президентський тип правління в Україні.

І. Носальська />  

Читайте также по теме