ГолосUA
12:59 27/12/2009

Вчені Національної академії наук розпочали підготовку «дорожньої карти» для нового президента

В Національній академії наук України створено групу із восьми провідних вчених, які розпочали підготовку так званої «дорожньої карти» для нового президента, що включатиме напрямки політичної, економічної та соціогуманітарної модернізації.

Про це повідомив віце-президент НАНУ, академік Валерій Геєць.

За його словами, науковці мають намір активізувати свій вплив на процеси розвитку суспільства і щороку готувати національні доповіді.

Зокрема, впродовж трьох місяців учені трьох відділень академії аналізували здобутки останнього десятиліття, підсумувавши результати таких досліджень у праці під назвою «Соціально-економічний стан України: наслідки для народу та держави», що вийшла у грудні цього року.

На думку Геєця, даний аналіз підтвердив, що для економіки минуле десятиріччя радше втрачене. Відтак кредит довіри до влади так і не погашено відповідними змінами в соціально-економічному житті. Та водночас закладено інституційні передумови для подальших кроків — як у частині формування ринкового середовища, так і активізації участі людей в економічних процесах.

«Ми виходимо з того, що політична реформа, її ідеологічна конструкція може бути підтримана населенням, але цей кредит довіри не може тривати довго. Рухатися вперед на кредитові довіри — нереально. Потрібна реальна модернізація», — переконаний Геєць.

«Щоб привернути увагу до того, якими глибинними є і негативні, і позитивні процеси в суспільстві, доповідь буде направлено не тільки першим трьом особам країни, а й усім народним депутатам, усім міністрам, головам держадміністрацій, в Раду безпеки та оборони, регіональним і місцевим органам влади, усім політичним силам», — повідомив вчений.

Він пояснив, що кризові явища спостерігаються не тільки в економіці, а й у багатьох інших сферах життя, зокрема і в соціогуманітарній. “І лишаючи поза увагою саме ці, соціогуманітарні, аспекти, Україна не має шансів на довгострокові успіхи в політичному та економічному реформуванні”, — переконаний Геєць.

За матеріалами: Дзеркало тижня

 

Читайте также по теме