ГолосUA
18:03 06/08/2009

Вчені розкодували структуру геному ВІЛ

Вчені розкодували структуру геному вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ).

Про це повідомила служба Бі-Бі-Сі.

Вперше американські вчені із Університету Північної Кароліни змогли повністю розкодувати та дослідити генетичну структуру ВІЛ-1- основну причину захворювання на СНІД. На думку науковців, розкодування дасть можливість більше дослідити структуру самого вірусу та згодом розпочати процес створення відповідних ліків проти нього.

ВІЛ, зазначено у публікації, переносить свою генетичну інформацію у більш складній структурі, ніж інші віруси. Американське дослідження, опубліковане у науковому журналі Nature, може дати можливість науковцям всіх держав більш точно визначити, яку саме генетичну інформацію переносить вірус ВІЛ. Відомо, що вірус ВІЛ, як, наприклад, і гепатит С, має структуру одноланцюгового РНК, складнішого за своєю будовою, ніж дволанцюговий ДНК.

Американські науковці, які розкодували геном, наголосили, що, перш за все, вони намагатимуться змусити вірус мутувати, аби визначити якою саме буде його поведінка. "Таким чином ми зможемо з’ясувати, що впливає на вірус, під час стадії його розвитку і віднайти можливий засіб запобігання його поширенню"- наголосив один із вчених.

Нагадаємо, що показник захворювань на ВІЛ/СНІД в Україні є найвищим у Європі і становить близько 1,6%. Аналогічний показник у Німеччині, наприклад, становить лише 0,6%.

Л.Дубенко

 

Читайте также по теме