ГолосUA
14:37 10/10/2008

Вчорашні валютні інтервенції НБУ вважає ефективними

Вихід Національного банку на валютний ринок 8 та 9 жовтня з інтервенціями був ефективним.

Про це заявив сьогодні в ексклюзивному інтерв’ю агентству Голос.UA керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький.

За його словами, це відразу відобразилось на середньозваженому курсі всіх валют зменшивши його з 5,51 гривні за долар 7 жовтня до 5,24 гривні за долар 9 жовтня.

Експерт також зазначив, що «консолідація обмінного ринкового курсу відбувається навіть без участі Національного банку — як наслідок зниження курсу долара США з 5,9 гривні до 5,66. «Ринковий та офіційний курси гривні зблизилися і розрив тепер становить лише 28 копійок», — підкреслив Валерій Литвицький, додавши, що не виключає подальше зміцнення національної валюти.

Він також пояснив, що інтервенції, як правило, відбуваються задля зменшення надмірних та небезпечних для експортерів та імпортерів, уряду, населення коливань валютного ринку. «У нас плаваючий курс гривні, але ми керуємо цим плаванням і прогнозуємо його рух», — відзначив керівник групи радників НБУ.

Валерій Литвицький зазначив, що вживатимуться чи ні подібні заходи надалі залежить від співвідношення ситуативних та фундаментальних чинників, таких як приплив валюти від експорту, поведінка нерезидентів, потреби критичного та інвестиційного імпорту. «Ми будемо враховувати психологічні фактори — якщо валютний ринок збуджений, то мусимо «охолоджувати” його інтервенціями».

Експерт підкреслив, що Нацбанк, у разі потреби, виходитиме на ринок не тільки для продажу, а й для купівлі валюти. 

Щодо прогнозів офіційного курсу долара, то В. Литвицький нагадав його межі 4,95 гривні плюс-мінус 8% за один долар і наголосив, що банк намагатиметься уникати небезпечного розходження офіційного та ринкового курсів, впливаючи на це також і через регулювання ліквідності, а не тільки інтервенціями.

Однією із головних запорук успішної політики щодо валютних ринків країни Валерій Литвицький назвав координацію дій НБУ та Міністерства фінансів: «Чим краще це відбувається, тим кращий результат», — резюмував він.

 

Читайте также по теме