ГолосUA
10:38 07/06/2010

Венеціанська комісія не давала оцінок закону про судоустрій — Ставнійчук

Венеціанська комісія не надавала жодних оцінок законопроекту про судоустрій та статус суддів і готова провести експертизу у разі отримання офіційного звернення від української влади.

Про це повідомила член Венеціанської комісії Марина Ставнійчук на прес-конференції в Києві, передав кореспондент ГолосUA.

Вона наголосила, що 4 червня Венеціанська комісія на своєму 83-му пленарному засіданні вкотре підкреслила свою готовність надати допомогу Україні в проведенні судової-правової реформи.

«На 83 пленарному засіданні Венеціанської комісії стояло питання про заслуховування інформації голови комітету Верховної Ради з питань правосуддя Сергія Ківалова про хід судової реформи в Україні. І це було заслуховування виключно інформації голови комітету. Комісія жодним чином не надавала і не могла надати оцінок президентському законопроекту про судоустрій та статус суддів», — сказала вона.

М. Ставнійчук наголосила на тому, що Венеціанська комісія ніколи не дає політичних оцінок. /> «Абсурдно було стверджувати, що Венеціанська комісія хвалила президентський закон, оскільки комісія проводить винятково фахову експертизу, виключно після того, як влада відповідної держави звернеться з таким проханням, а оскільки з української сторони такого звернення не було, то і обговорення законопроекту на засіданні не відбувалося», — підкреслила вона.

М. Ставнійчук заявила, що через засоби масової інформації була нав’язана думка про те, що комісія зробила позитивні висновки. «Під час засідання я особисто ініціювала проведення круглого столу в Україні та обговорення цього проекту із залученням українських депутатів і Венеціанські експерти погодилися взяти участь у роботі цього круглого столу, але вони не надавали позитивних оцінок цьому законопроекту і, я переконана, що за допомогою маніпулювань ми не зможемо будувати європейську правову державу і тим більше на обмані не можна будувати стосунки України з поважними європейськими структурами», — резюмувала член Венеціанської комісії..

Нагадаємо, цими днями голова Комітету Верховної Ради з питань правосуддя Сергій Ківалов заявив про те, що Європейська комісія за демократію через право (Венеціанська комісія) зі схваленням поставилася до проекту закону "Про судоустрій та статус суддів", у якому враховані рекомендації Венеціанської комісії.

О. Каретнікова
 

Читайте также по теме