ГолосUA
10:48 13/12/2008

Верховна Рада не підтримала позичальників банків — аналіз Закону

Верховна Рада прийняла «найголовніший закон в умовах кризи», згідно з яким позичальники банків залишилися незахищеними, пише газета «Сегодня».

Видання перерахувало пропозиції народних депутатів, які залишились без уваги. />  
Так, депутат від фракції «Наша Україна-Народна Самооборона» Борис Тарасюк запропонував заборонити банкам підвищувати процентні ставки по кредитам, а якщо у договорі все-таки була прописана можливість підвищувати їх, визнати цей пункт юридично недійсним. Тобто, заборона на підвищення ставок стосувалась і минулого, і майбутнього.  

На противагу Б.Тарасюку виступив депутат від Партії регіонів Юрій Воропаєв і НУ-НСівець Станіслав Аржевітін, які намагались довести, що уже зараз банки, які прописали у договорах незмінність кредитних ставок, оббирають своїх клієнтів за рахунок комісії «за обслуговування кредиту» чи «за внесення коштів на поточний рахунок». Проте парламентарі на ці зауваження уваги не звернули.

Більше того, після ревізії Верховною Радою уже існуючого закону з нього зникла заборона підвищувати кредитні ставки по уже заключеним договорам. Залишилася тільки норма, згідно з якою банки не зможуть підвищити ставки по кредитам, які будуть даватись з початку 2009 року. Проте це мало тішить тих, хто планує брати кредити: у майбутньому банки встановлять такі проценти, що необхідність підвищувати їх зникне сама по собі.

Також народні депутати не підтримали проект лідера Комуністичної партії України Петра Симоненка, який пропонував ввести мораторій на право банків забирати майно боржників, що знаходиться під заставою, а також дозволити платити валютний кредит у гривнях по курсу Нацбанку. А ця постанова була б, пише видання, дуже корисною: не довелося б бігати по обмінним пунктам у пошуках долара, якого зараз немає.

 

Читайте также по теме